2021 – godina borbe za prostor slobode

Za kraj ove teške i turbulentne godine, koju nećemo sumirati kroz brojke kao što smo to radili ranije, želimo da se još jednom zahvalimo svima koji su nam dali podršku u borbi za autonomnost i nezavisnost u radu, i koji su prepoznali značaj Crne kuće kao prostora slobodnog udruživanja.

I pored do sada najtežih napada na CK13, i pored svih ograničenja koje je donela pandemija, Crna kuća je tokom cele godine bila mesto okupljanja aktivista i aktivistkinja Novog Sada. Tako je nakon ukidanja vanrednog stanja formirana Kuhinja solidarnosti NS, dok je nakon jednog od seminara u Crnoj kući osnovana i neformalna grupa Solidarne drugarice. Oba ova kolektiva pomažu najugroženijim delovima stanovništva i naišla su na veliku podršku u lokalnoj zajednici, ali i šire od toga.

Takođe, u junu smo zajedno sa brojnim formalnim i neformalnim kolektivima, volonterima i volonterkama, organizovali ad hoc festival “Autonomna zona CK13”. U septembru smo otvorili izložbu političkih plakata na temu tolerancije, autora Mirka Ilića, koja je bila postavljena u prolazu Pavla Šosbergera kod Sinagoge i u dvorištu Crne kuće. Krajem godine smo neke od aktivnosti održavali online, među kojima i veliku regionalnu konferenciju “O čemu i zašto brinemo? Politika, ekonomija i etika brige u svetlu pandemije COVID-19”. 

Sledeće godine nastavljamo kao i do sada, solidarno i borbeno, a vaša podrška u očuvanju Crne kuće kao zajedničkog slobodnog prostora će nam biti i više nego značajna. Svi se nadamo da će 2021. biti moguće više koncerata i druženja u našem klubu i dvorištu i zato vam pre svega želimo dobro zdravlje.

Srećno!

Kolektiv CK13