Tagovi

Javno obraćanje Antifašističke koalicije RTS-u

ONIMA PROTIV KOJIH SE VODE POSTUPCI ZA NAPADE NA NOVINARE I PRETNJE SMRĆU POSLANICIMA NIJE MESTO U PROGRAMIMA MEDIJSKOG JAVNOG SERVISA

Antifašistička koalicija upućuje pitanje medijskom javnom servisu Srbije, koristeći Naše pravo da znamo sve: KAKVU ULOGA U PROGRAMU RTS-a IMA OSOBA PROTIV KOJE SE VODE KRIVIČNI POSTUPCI ZA NAPADE NA NOVINARE I PRETNJE SMRĆU UPUĆENE NARODNOJ POSLANICI?

Imajući u vidu da je Radio televizija Srbije 14. novembra 2018. godine, u okviru emisije „Šta radite bre“, emitovala prilog u kome je prenela deo obraćanja Tomislava Lovrekovića sa konferencije za medije novoosnovanog Centra za medijski monitoring (organizovane 13. novembra 2018. u beogradskom Medija centru), bez komentara ili kontekstualizovanja, gledaocima je poslata poruka da je Tomislav Lovreković osoba sa kredibilitetom, čije bi iskaze i stavove trebalo uvažiti.

Tomislav Lovreković, predsednik organizacije „Izvorna treća Srbija“ i urednik ekstremnodesničarskih portala, koji se lažno predstavlja kao novinar, 2017. godine je hapšen zbog pretnje smrću narodnoj poslanici Mariniki Tepić i pretnji upućenih novinarima Dinku Gruhonjiću i Nedimu Sejdinoviću, nakon čega mu je je, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, bio određen pritvor. Postupci protiv njega su u toku.

Podsećamo da je Lovreković na portalu „Nacionalist“ objavio pretnju Mariniki Tepić koja glasi: „N1 neće pitati Marinike. Mi ih moramo pitati i ispitati i ućutkati. Jednom za svagda. Sve do jedne. Za početak snajperski, a kasnije i artiljerijski. Ona ili mi“.

Uvereni smo da su autorima emisije „Šta radite bre“ i urednicima RTS-a poznate ove činjenice kao i celokupno delovanje Tomislava Lovrekovića i zato očekujemo odgovor na postavljano pitanje, ali i preuzimanje odgovornosti zbog još jednog incidenta, kakav na javnom servisu ne bi smeo da se dogodi.

Imajući u vidu mesto i ulogu mediskog javnog servisa u društvu, naglašavamo da osobama poput Lovrekvića, shodno Zakonu, kao i Kodeksu novinara, mesto može biti jedino u kritičkom osvrtu na to koliko su društveno pogubni govor mržnje, delovanje ekstremističkih organizacija i progon političkih neistomišljenika.

Antifašistička koalicija

U Novom Sadu, 15. novembra 2018.

Podeli na:

facebook twitter