Tagovi

Globalni izveštaj o stanju ženskih umetničkih sloboda

Kreativnost označena kao pogrešna: Kako se umetničke slobode žena negiraju i marginalizuju

Film Alankrite Shrivastave (Alankrita Shrivastava) „Karmin ispod moje burke“ (Lipstick Under My Burkha) inicijalno je zabranjen u Indiji jer se „fokusira na žene“; Fejsbuk je izbrisao prijatelje i fotografije sa profila islandske umetnice Borghildur Indriðadóttir nakon što je postavila promotivnu fotografiju za svoju izložbu „Demonkrejzi“ (Demoncrazy) na kojoj se nalaze žene u toplesu; nakon upućenih pretnji smrću zbog nastupa u Avganistanu, dramska spisateljica i glumica Monirah Hashemi se zatvorila u kuću na tri meseca, pre nego što je premeštena u Švedsku, kako bi nastavila sa umetničkom karijerom.

Ovo su samo neki od primera umetnica čije su priče ispričane u Frimjuzovom izveštaju Kreativnost označena kao pogrešna: Kako se umetničke slobode žena negiraju i marginalizuju. Prvi takve vrste, ovaj izveštaj na sto strana, na osnovu slučajeva dokumentaovanih u periodu od pet godina, osvetljava nejednakost, isključivanje i zlostavljanje umetnica i žena u publici širom sveta. Baziran je na nekoliko desetina intervjua, a sadrži i analizu preko 90 slučajeva kršenja sloboda umetnica i žena u publici u poslednjih pet godina.

Rodno zasnovano ućutkivanje umetnica i specifični izazovi sa kojima se žene suočavaju često su zanemareni, što zahteva nekakvu akciju. Izveštaj je zaključen sa spiskom od više od 20 preporuka upućenih vladama, nevladinim organizacijama i organizacijama za ljudska prava, Ujedinjenim nacijama, kao agentima koji bi trebalo da budu polazna osnova za dijalog o politikama.

Nakon razmatranja podataka prikupljenih tokom pet godina, rezultati su jasni: umetničke slobode žena su ugrožene u velikoj meri u svim delovima sveta. Ženama se govori šta mogu, a šta ne mogu da pevaju, igraju, slikaju, glume, snimaju, pohađaju ili oblače“, rekao je dr Srirak Plipat, izvršni direktor Frimjuza. „Postoje dokazi o rodnoj diskriminaciji i kršenju prava umetnica i žena koje učestvuju u kulturnom životu. Ova ograničenja su u suprotnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava. Nužno je da vlade daju prioritet i deluju u vezi sa ovim problemom, kao i da rade na izradi konkretnih planova za bolju zaštitu umetnica i njihove slobode izražavanja“.

Izveštaj na engleskom jeziku dostupan je na sledećem linku:

https://freemuse.org/resources/item/creativity-wronged-how-womens-right-to-artistic-freedom-is-denied-and-marginalised/

Freemuse je nezavisna međunarodna organizacija koja zagovara i brani slobodu umetničkog izražavanja.

Više informacija na sajtu freemuse.org

Podeli na:

facebook twitter