Tagovi

ŽENSKE MIGRACIJE: EMISIJA

Prošla nedelja je protekla u znaku Festivala migranskog filma (Ljubljana), koji je predstavio filmove i ostale događaje posvećene upoznavanju različitih kulturnih tradicija, njihovom preplitanju i stapanju u današnja multikulturna društva.

U okviru festivalskog programa organizovan je i okrugli sto na temu migracija žena, na kojem je učestvovala i sociološkinja Milica Antić-Gaber sa Filozofskog fakulteta u Ljubljani, koja je i sagovornica u ovom izdanju emisije Kontrola leta.

Milica Antić-Gaber je uredila zbornik “Na putu do spostvene sobe”, koji predstavlja životne priče i lične istorije 20 doseljenica iz republika nekadašnje Jugoslavije, koje su se u Sloveniju doselile od polovine 20. veka do danas, kao i priče njihovih kćerki, odnosno druge generacije.

Sa Milicom Antić-Gaber smo razgovarali o tome zašto su priče doseljenica važne za razbijanje stereotipa o migrantskoj populaciji u Sloveniji, kao i koliko su migracije žena povezane sa ličnim, političkim, odnosno feminističkim delovanjem.

Izbor muzike: Lula Mae, Plastic Sunday, Svi na pod, Autopark

Biljana Žikić

Emisija

(sa slovenačkog preveo i prilagodio Bojan Krivokapić)

Podeli na:

facebook twitter