Tagovi

Koliko fašizma?

U petak, 22. veljače, s početkom u 18 sati, u Galeriji Nova, otvara se izložba ‘Koliko fašizma?’ koje priređuju kustosice WHW / Što, kako i za koga. Na izložbi sudjeluju Milijana Babić, Gert Jan Kocken, Avi Mograbi, Milica Tomić i Lawrence Abu Hamdan, koji će u 17 sati održati predavanje – Potpuna istina. Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka

Polazeći od istoimene zbirke tekstova slovenskog filozofa i političkog aktivista Rastka Močnika objavljene 1995. serija izložbi i pratećih programa Koliko fašizma? istražuje oblike organizirane, sustavne, i često zakonski utemeljene netolerancije koja prožima suvremenu javnu sferu, putanje kojima se ona razvija u posljednjih dvadeset godina, kao i načine na koji politička apatija podržava oblike ‘mekog’ fašizma u svakodnevnom životu. Radovi na izložbi bave se političkim manifestacijama u kojima se očituje oživljavanje fašizma u točkama tenzija suvremenih demokracija: rastom nacionalističkih osjećaja i anti-imigracijskih zakona, nijekanjem, zataškavanjem i iskrivljavanjem povijesti, normalizacijom rata i nasilja, te brojnim oblicima prisilne administracije svakodnevnog života.

Oblik pitanja omogućava da uz prepoznavanje simptoma fašizma u suvremenim društvima osvijestimo činjenicu da uprkos njihovoj brojnosti i konstantnom rastu oni nisu nepromjenjivi i ne vode nužno ka potpuno razvijenim fašističkim režimima. Uvijek su na djelu ljudski odabiri i konkretni činovi koji će fašizam utkati u tkivo društva ili ga spriječiti, a akteri tih odabira i činova smo mi.

Istraživanje suvremenih manifestacija fašizma kustoski kolektiv WHW započeo je izložbom Detalji u Bergen Kunsthallu u Bergenu 2011. godine, i nastavio dvjema povezanim izložbama Koliko fašizma?, organiziranima u BAKu – Basis voor actuele kunst u Utrechtu i Extra Cityju u Antwerpenu 2012., te izložbom koja se upravo otvara u Zagrebu.

Galerija Nova, predavanje: Lawrence Abu Hamdan, Potpuna istina

Lawrence Abu Hamdan će na predavanju predstaviti svoj najnoviji audiodokumentarac The Whole Truth (2012, 30 min), potaknut primjenom analize glasa kao detektora laži, metode koju u novije vrijeme uvode evropske vlade, kao i ruska i izraelska, a njome se služe i granične agencije i osiguravajuća društva diljem svijeta. Ta metoda tretira glas kao svojevrsni stetoskop, instrument za mjerenje tjelesnih reakcija na stres i napetost, materijalni kanal koji omogućuje vlasti da zaobiđe govor i dublje uroni u tijelo podanika.

Lawrence Abu Hamdan radi na doktoratu i predaje na odsjeku za vizualne kulture na koledžu Goldsmiths, London. Njegova hibridna praksa uključuje i pisanje za Cabinet Magazine i za 10. Sharjah bijenale, a pripada i grupi koja vodi umjetnički prostor Batroun Projects na sjeveru Libanona.

Dokukino, Preradovićeva 5, Zagreb – gostovanje Avija Mograbija
subota i nedjelja, 23. i 24. veljače

16 sati: masterclass s Avijem Mograbijem, Između filma i umjetnosti
19 sati: projekcija filma Z32 [2008., 81’]
21 sat: projekcija filma Avenge But One Of My Two Eyes [2005., 100’]

nakon projekcija slijede razgovori s autorom

nedjelja 24. veljače

19 sati: Avenge But One Of My Two Eyes [2005. • 100’]
21 sat: Z32 [2008. • 81’]

Preuzeto sa portala E-novine.

Podeli na:

facebook twitter