Tagovi

Daša Drndić osvojila nagradu “Prozart” za doprinos balkanskoj književnosti

Hrvatska književnica, esejistica i prevoditeljica Daša Drndić dobitnica je međunarodne književne nagrade “Prozart” za ovu godinu, koju Međunarodni književni festival “PRO-ZA Balkan” iz Skopja dodjeljuje istaknutom autoru s područja Balkana za autorski doprinos razvoju suvremene balkanske književnosti, izvijestila je danas izdavačka kuća “Fraktura”.

dasa parizPo riječima nagrađene autorice, ta ju je nagrada iznenadila i obradovala, “utoliko više što se s vremena na vrijeme, kada se to pokaže oportunim, vode akademske i kvaziakademske, ostrašćeno političke ili znanstvene i kvaziznanstvene diskusije o tome što i tko, otkada, kako i zašto pripada Balkanu”.

Iako vjerujem da nema pretjerano razumnih razloga bilo čije postojanje ograničavati na njegovu nacionalnu, regionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, nagrada me veseli jer promovira literaturu pisanu na jezicima koji se pri procjenjivanju književnih vrijednosti često zaobilaze ili zapostavljaju s obzirom na to da ne spadaju u takozvane velike svjetske jezike, izjavila je Drndić.

Događa se tako da, bilo zbog predrasuda, bilo zbog toga što je proces promoviranja i prevođenja srednjoevropske, sjevernoevropske ili američke književnosti lakši i manje riskantan posao, katkada osrednja, pa čak i književno irelevantna djela budu nezasluženo visoko valorizirana, a makedonska nagrada možda baš zato nudi mogućnost da se i djela pisana na jezicima “s Balkana” nekako probiju do većeg broja čitalaca.

Ustvrdila je kako ju posebno raduje što se nagrada dodjeljuje u Makedoniji koja je, “za razliku od mnogih bogatijih i prosperitetnijih gradova u kojima komercijalizacija života vodi u duhovnu i kulturnu ispraznost i jednoobraznost”, unatoč teškim ekonomskim, pa i političkim prilikama, ili možda upravo zbog njih, zadržala ljudskost i dušu.

U obrazloženju nagrade stoji kako su kod balkanske i međunarodne kritike te čitateljske publike, ime i djelo te autorice vrlo dobro poznati i cijenjeni, a ona se svojim proznim djelima, osobito “Leica formatom”, dokumentarnim romanom “Sonnenschein” i romanom “April u Berlinu”, nametnula prepoznatljivim, bogato inovativnim stilom i slojevitim autorskom pismom.

Odluku o nagradi jednoglasno je donio odbor u kojem su bili Vladislav Bajac, prvi dobitnik nagrade Prozart, Aleksandar Prokopiev, umjetnički direktor Festivala “PRO-ZA Balkan”, Elizabeta Seleva i Ermis Lafazanovski, članovi umjetničkog savjeta Festivala, te ravnatelj Festivala Dejan Trajkoski.

Organizator Međunarodnoga književnog festivala “PRO-ZA Balkan” makedonska je nakladnička kuća Ikona iz Skopja, a pokrenut je s ciljem promocije balkanske književnosti te šire književne i kulturne razmjene među balkanskim zemljama. Ove godine festival će se održati od 27. do 29. svibnja, a nagrada Daši Drndić uručit će se na završnoj svečanosti.

Preuzeto sa: http://www.ezadar.hr/clanak/dasa-drndic-osvojila-nagradu-prozart-za-doprinos-balkanskoj-knjizevnosti

Podeli na:

facebook twitter