Tagovi

Iz biblioteke Otvorene kuhinje CK13

Peter Singer: Oslobođenje životinja, IBIS grafika, Zagreb, 1998.

Oslobođenje životinjaOvo je knjiga o tiraniji ljudske nad ne-ljudskim životinjama. Ta je tiranija uzrokovala, a i danas to čini, toliku količinu bola i patnje koja se može usporediti jedino s onim patnjama koje su nastale tokom stoljeća tiranije bijelih ljudi nad crnima. Borba protiv te tiranije jest borba koja je jednako toliko važna kao i bilo koje drugo moralno i društveno pitanje oko kojeg su se posljednjih godina vodili sporovi.
Peter Singer

Knjigom “Oslobođenje životinja” (Animal Liberation) iz 1975. godine, filozof, bioetičar i jedan od glavnih utemeljitelja savremene “etike životinja”, Piter Singer dao je pojmu o specizmu široku pažnju (definišući specizam kao ‘predrasudu ili pristrasni stav prema interesima članova vlastite vrste a protiv interesa članova drugih vrsta), inicirajući raspravu o zoo-etičkim pitanjima povezanim sa specizmom i, istovremeno, inspirišući brojne pojedince da postanu aktivisti za prava životinja (animal rights), tj. oslobođenja životinja (animal liberation).

Knjigom “Oslobođenje životinja” započeo je odlučan proboj animalističkog pokreta, pa je knjiga proglašena njegovim temeljnim tekstom.

Animalistički pokret – pokret za prava i oslobođenje životinja, Singer je odredio kao poslednji preostali pokret protiv diskriminacije, u ovom slučaju – diskriminacije ne-ljudskih životinja, koji je usledio nakon pokreta za oslobođenje crnaca i feminističkog pokreta, kao i drugih pokreta protiv diskriminacije, npr. LGBT pokreta.

Iako predstavlja filozofsko štivo, knjiga se čita lako i s uzbuđenjem. Odnedavno, nalazi se i u biblioteci Otvorene kuhinje CK13.

 

Podeli na:

facebook twitter