Uncategorized

Tagovi

18.06. četvrtak, 20h, CK13 i NLO: LGBT bioskop

18.06. četvrtak, 20h, CK13 i NLO: LGBT bioskop:

U mesecu u kom se širom sveta organizuje Parada Ponosa lezbejki, gej muškaraca, transrodnih i transseksualnih osoba (LGBT osoba) predstavljamo vam film:

“After Stonewall“ (88 min / 1999.)

– DOKUMETARNI FILM O ISTORIJI AMERIČKOG I SVETSKOG LGBT POKRETA –

Ulaz: Slobodan&nbsp

Režija:

John Scagliotti

Učestvuju:

Anita Bryant, Melissa Etheridge, Barney Frank, Harry Hay, Larry Kramer, Sheila James Kuehl, Harvey Milk

Istorija LGBT pokreta započinje 1968. godine, pobunom LGBT osoba protiv policijske torture u Stonewall Inn baru u Njujorku. Nakon ovih junskih događaja, život LGBT zajednice u Americi, a vremenom i u ostatku sveta, više nije isti.

Filmu „After Stonewall“ prethodi film „Before Stonewall“ (1984.), koji se bavi istorijom gej i lezbejske zajednice pre Stonvolske revolucije, a čiju je projekciju Novosadska Lezbejska Organizacija – NLO organizovala u CK13. U dokumentarcu „After Stonewall“ govore aktivistkinje i aktivisti, svedoci ovog vremena.

Sećaju se početka borbe, i dokumentuju priče fotografijama i video snimcima. Teme na koje se se uvek vraćaju su AIDS, američka politika (ne)služenja vojske LGBT osoba, tzv. „Don`t ask, don`t tell“, kao i značaj javnog deklarisanja gej osoba kao što je to učinio npr. Rok Hadson.

U film su uključeni video snimci razgovora sa legendarnim aktivistom i političarem Harvi Milkom, koji je ubijen u atentatu 1978. godine.

Podeli na:

facebook twitter