Tagovi

Poziv za učešće u projektu “Practice Peace”

Ukratko

 • Datumi i lokacije: 25. septembar – 2. oktobar 2015. Križova, Poljska
  16 – 22. januar 2016. Skoplje, Makedonija
 • Ciljna grupa: 24 aktivista, edukatora, studenata, nastavnika itd.
 • Teme: konfliktni menadžment, diskrimincija, izgradnja mira
 • Učesnici iz: Nemačke, Grčke, Kosova, Makedonije, Poljske i Srbije (četvoro iz svake zemlje)

Rok za prijave je 20. jul 2015. Možete se prijaviti ovde.

Šta je “Practice Peace”?

Practice Peace je trening na temu diskriminacije, menadžmenta konflikta i mira, koji se održava u dve faze, sa učesnicima iz Nemačke, Grčke, Kosova, Makedonije, Poljske i Srbije.

U prvoj fazi, učesnici će imati priliku da putem igre simulacije učestvuju u scenariju konflikta iz Severne Irske i preuzmu uloge osoba iz stvarnog života. Zajedno će steći dublje razumevanje društvene, religiozne i političke diskriminacije i razviti strategije efetkivnog suočavanja sa diskriminacijom. U drugoj fazi, oni će imati priliku da razviju metode za borbu protiv diskriminacije koje će usvojiti u sredinama iz kojih dolaze.

Zašto igra simulacije?

Igra simulacije predstavlja repliku segmenta realnosti. Učesnici preuzimaju ulogu i pokušavaju da reše specifičan problem, u saradnji i kroz igru. Na ovaj način metod promoviše: kontakt, izgradnju samopouzdanja i saradnje, bolje razumevanje dinamike konflikta i učesnika u njemu, volju za kompromis i rešavanje problema, samorefleksiju, veštine nošenja sa konfliktom i razvoj ličnih veština. Iskustvo donosi ličnu vezu sa pregovaranjem u slučaju konflikta i dugoročnu impresiju onima koji učestvuju.

Koji su ciljevi projekta?

Cilj projekta Practice Peace je osnaživanje učesnika da se efektivno suočavaju sa diskriminacijom u sopstvenom lokalnom kontekstu. Preciznije, učesnici će steći dublje razumevanje diskriminacije u svim njenim formama, razviti metode obrazovnog rada, ideje za lokalne projekte u oblasti anti-diskriminacije i konfliktnog menadžmenta.

Koja je ciljna grupa projekta?

Ciljnu grupu projekta čine posvećeni i entuzijastični mladi (i ne tako mladi) aktivisti, edukatori, studenti, nastavnici i druge zainteresovane osobe koje žele da prenose znanja koje steknu tokom treninga.

Kriterijumi za odabir učesnika su:

 • da imaju 18 ili više godina
 • da im je trenutno boravište na teritorijama Nemačke, Grčke, Kosova, Makedonije, Poljske ili Srbije (!državljanstvo učesnika je irelevantno, ovaj kriterijum se odnosi samo na boravište!)
 • veoma dobro znanje engleskog jezika (čitav program je na engleskom jeziku)
 • mogućnost prisustva u obe faze treninga
 • zainteresovanost za teme projekta, kao i širenje znanja stečenih na projektu u lokalnoj sredini

Troškovi učešća

Troškovi vize mogu biti u potpunosti refundirani. Putni troškovi za učesnike iz Srbije mogu biti refundirani u maksimalnom iznosu do 275 EUR za trening u Poljskoj, a do 180 EUR za trening u Makedoniji. Participacija za učesnike iz Srbije iznosi 40 EUR ukupno, a uključuje smeštaj i ishranu tokom trajanja oba treninga. U posebnim slučajevima može se pregovarati oko ovog iznosa.

Partneri projekta

Practice Peace je saradnja sedam nevladinih organizacija iz Nemačke, Grčke, Kosova, Makedonije, Poljske i Srbije, koji zajedno teže da doprinesu izgradnji konstruktivnog, kritički nastrojenog demokratskog civilnog društva.

Više o projektu pročitajte ovde.

Podeli na:

facebook twitter