Calendar of Events

02. Sep '17.

Festival samoorganizovanja

31.08-03.09.2017 @ Crna kuća 13

CK13 vas poziva na Festival samoorganizovanja, posvećen afirmaciji udruživanja i malih strategija i modela samoorganizovanja koji nastaju na civilnoj, aktivističkoj i nezavisnoj kulturnoj sceni u suočavanju sa problemima kao što su dominacija i hijerarhija među ljudima, dominacija i represija nad prirodom i svim aspektima ljudskog života, eksploatacija, diskriminacija, konzumerizam.

Festival će se održati od 31. avgusta do 3. septembra i okupiće grupe, inicijative i pojedince koji se bore protiv ovih problema i pojava u društvu razvijajući prakse i strategije samoodrživosti i samoorganizovanja koje svoj temelj nalaze u ličnoj i društvenoj odgovornosti, u zajedništvu, poverenju i solidarnosti.

Festival samoorganizovanja se realizuje kroz radionice, prezentacije, promocije, predavanja i otvorene diskusije kako bi se stvorio prostor koji podstiče promišljanje alternativa postojećem autoritativnom i diskriminišućem sistemu u svim sferama pojedinačnog i socijalnog iskustva i života.

Program Festivala samoorganizovanja se održava na više lokacija u Omladinskom centru CK13: dvorište, klub, Otvorena kuhinjaInfoteka i sprat.

Ulaz na sve programe je besplatan. Bendove koji će nastupiti moći ćete da podržite kroz dobrovoljne donacije.

 

PROGRAM

1. DAN

Četvrtak, 31. avgust

14č Zeleni alati: Ormarić razmene (radionica, direktna akcija) – 1.deo

15č Zeleni alati: Reciklažna kuhinja_radionica (Kolektiv Sjemenčice, Zagreb)

18č Alternativne ekonomije, alternativna društva_Otvorena škola ekonomije prezentacija/predavanje/razgovor (Danilo Prnjat)

20č Promocija Glasila CK13: 10 godina Crne kuće

22č Uho, grlo, noise: B.R.A.I.N. (Mathrock, Novi Sad) + Straight Mickey and the Boyz (rock and roll/blues/jam, Beograd)

 

2. DAN

Petak, 1. septembar

12č Graffiti radionica – voditelj radionice ZULUM, graffiti umetnik iz Beograda – 1. deo

14č Zeleni alati: Ormarić razmene (radionica, direktna akcija) – 2. deo

15č Zeleni alati: Radionica aktivističkih stensila (Predrag Momčilović i Natalija Gojak, Zelena omladina Srbije, Beograd)

+ ​Zelene naočare_​Prezentacija ​glasnika Okvir

16č Community arhive (Dunja Kučinac, Centar za dokumentiranje nezavisne kulturne scene, Zagreb)

17č Liceulice – aktivistički magazin_prezentacija/promocija/razgovor (Nikoleta Kosovac i Milica Martinović)

19č (Samo)organizovnje na nezavisnoj muzičkoj sceni_okrugli sto

22č Uho grlo noise: Vasko Atanasoski (Skoplje) + Žen (Post-Math-Dreamy-Synth-Electro-Psy Rock, Zagreb) + Auf Wiedersehen (Kul Rok da Pop/Electro minimal garage dance music, Beograd)

 

3. DAN

Subota, 2. septembar

12č Graffiti radionica – voditelj radionice ZULUM, graffiti umetnik iz Beograda – 2. deo

12č Radionica VJinga i projekcionog mapiranja – 1. deo (Asp THE GreAt)

14č Zeleni alati: Prirodna kozmetika iz vlastite kuhinje (Ivana Turković, ZMAG, Zagreb)

17č Volontiranje. Aktivizam. Solidarnost_prezentacije/razgovor (Udruga Pobijede, Osijek & SPANS, Novi Sad)

19č Predstavljanje balkanskog anarhističkog časopisa “Antipolitika”

22č Uho, grlo, noise: Harvo Jay (Meth Rock/Noise Pop, Osijek) + Nežni Dalibor (Indie Rock, Beograd/Vranje) + Umreti Fit (Yu Wave, Segedin)

 

4. DAN

Nedelja, 3. septembar

12č Radionica VJinga i projekcionog mapiranja – 2. deo (Asp THE GreAt)

14č Zeleni alati: Redress/Rehouse_radionica ekodizajna (Dragana Lavirint & Ica Heklica)

17č Zeleni izazovi lokalnog (samo)organizovanja: Gradske baštenske zajednice prezentcije/​otvorena ​diskusija (Baštalište, Beograd; Šabačka gradska bašta; Udruga za urbanu permakulturu – Parkticipacija, Zagreb; Baštenska inicijativa, Novi Sad; Inicijativa za Gradsku baštu, Novi Sad)

+ ​P​rojekcija serijala “Baštarenje​”​ o baštenskim zajednicama u regionu​ – (​autor ​Mihajlo Vujasin)

22č Uho, grlo, noise: Sana Garić (Indietronica/Electronic, Beograd) + DJ duo Psychos (Progressive Psytrance, Banja Luka)

 

***  Van “zvaničnog” festivalskog programa sretaćemo se i družiti i tokom sledećih aktivnosti, kao i na stalnim punktovima i pogonima Festivala:

  • Ormarić razmene 
  • DIY Bedž/Napravi svoj bedž 
  • Otvorena kuhinja (01-03.09.)
  • Jugoton_otvoreni jukebox (razmena muzike)
  • Open Library (anti-copyright): distro + čitalački pult

 

—————————————————————————————————

Nije reč o tome da se život promeni, jer je sav život već promenjen tako što je porobljen, pripitomljen i falsifikovan. 

Reč je o stvaranju novog života.
—————————————————————————————————-

Start: 31. Aug '17. 14:00
End: 03. Sep '17. 23:55

UHO, GRLO, NOISE – Muzički program Festivala samoorganizovanja

31.08-03.09.2017 @CK13

Festival u Crnoj kući ne bi bio potpun i ne bi imao pravi sjaj bez muzike i svirki kojima se završava uzbudljivi dan.

Svake večeri očekuju vas koncertni nastupi alternativnih bendova novije generacije, predstavnika savremenog andergraund zvuka i već prepoznatljivog urbanog stila koji u svojim muzičkim zamislima i žestokim nastupima nose dobar duh vremena: dovoljno bučni i buntovni da iznesu glas nove rokenrol generacije; dovoljno kvalitetni i progresivni da ih publika prepozna i prihvati kao nešto „novo i drugačije“.

Tokom četiri dana festivala očekuju vas nastupi osam bendova: B.R.A.I.N. (Novi Sad), Straight Mickey and The Boyz (Beograd), Žen (Zagreb), Auf Wiedersehen (Beograd), Harvo Jay (Osijek), Nežni Dalibor (Beograd/Vranje), Umreti Fit (Segedin) i Sana Garić (Beograd), kao i solo nastup Vaska Atanasoskog (Skoplje) i banjalučkog DJ dua Psychos.

Ulaz je na donacije.
Doniraj i podrži scenu kojoj i sam_a pripadaš!
—————————–
Donaciju vidimo kao jedan oblik participacije (nasuprot konzumerizmu, elitizmu i vladajućim ograničenjima u kapitalizmu) kojom se ističe solidarnost i podrška, briše granica između organizatora, izvođača i posetilaca i na taj način gradi održiva alternativa.

Ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas.

 

PROGRAM

Četvrtak, 31. avgust:

22č: B.R.A.I.N. (Mathrock, Novi Sad) + Straight Mickey and the Boyz (rock and roll/blues/jam, Beograd)

Petak, 01. septembar:

22č: Vasko Atanasoski (Skoplje) + Žen (Post-Math-Dreamy-Synth-Electro-Psy Rock, Zagreb) + Auf Wiedersehen (Kul Rok da Pop/Electro minimal garage dance music, Beograd)

Subota, 02. septembar:

22č: Harvo Jay (Meth Rock/Noise Pop, Osijek) + Nežni Dalibor (Indie Rock, Beograd/Vranje) + Umreti Fit (Yu Wave, Segedin)

Nedelja, 03. septembar:

22č: Sana Garić (Indietronica/Electronic, Beograd) + DJ duo Psychos (Progressive Psytrance, Banja Luka)

 

Kompletni program Festivala samoorganizovanja možete pronaći ovde.

 

Start: 31. Aug '17. 22:00
End: 03. Sep '17. 23:55

GRAFFITI radionica

Pozivamo zainteresovane crtače, slikare, street art umetnice i umetnike, kao i sve druge koji se zele isprobati u graffiti umetnosti i upoznati se sa procesom stvaranja grafita, bez obzira na godine, dosadašnje iskustvo i veštine, da se prijave na graffiti radionicu koja će se održati 1. i 2. septembra na dvorištu Crne kuće.

U okviru radionice, učesnici_e će se upoznati sa svim zakonitostima graffiti umetnosti i proći sve faze stvaranja graffita, od ideje do konačnog rada na zidu. Saznaće nešto više o poreklu, različitim tehnikama i materijalima, o stilovima i uticajima.

Na kraju radionice, učesnice_i će napraviti sopstveni mural, kao završni projekat, na zidu dvorišta CK13.

Radionica se održava u okviru Festivala samoorganizovanja u toku kojeg će polaznici moći komunicirati sa drugim učesnicima i gostima i predstaviti im smisao, značenje i poruku graffita koje iscrtavaju.

Graffiti koji nastanu sluziće kao pozadina za društvene događaje i buduća dešavanja u Crnoj kući.

Učešće je besplatno, materijal obezbeđen, a ukupan broj učesnica i učesnika ograničen je na 8. Ponesite samo adekvatnu odeću i obuću. Na radionicu se može prijaviti i grupa koja želi da radi zajedno, ali ne veća od troje.

Prijavu šalji do 31. avgusta na mejl: office@ck13.org sa naznakom: za graffiti radionicu. Uz prijavu napiši u slobodnom stilu i nekoliko rečenica o sebi: šta te zanima, čime se baviš, koje bi ideje zelela_o da podeliš sa drugima.

Start: 01. Sep '17. 12:00
End: 02. Sep '17. 16:00

Radionica VJinga i projekcionog mapiranja

02-03.09.2017.

Festival samoorganizovanja

 

Zanima te VJing i projekciono mapiranje?

Dođi na radionicu!

Pridruži nam se u CK13, u okviru Festivala samoorganizovanja, na dvodnevnoj radionici Vjinga i projekcionog mapiranja. Radionicu će držati Almir Kukić (VJ & Visual artist Asp THE GreAt)

Asp THE GreAt će te uvesti u svet VJinga i pokazati tehniku mapiranja (mappinga) kroz teorijski i praktični rad u okviru kojeg će se proći celokupan proces VJing i mapping performansa, kao i izgradnje stage decoa; naučićete osnove softwarea Resolume Arena 5, osmisliti koncept, napraviti i mapirati scenografiju, spremiti video klipove i nastupiti.

Radionica je otvorena za sve zainteresovane, bez potrebe poznavanja određenog softwarea, ali je broj polaznica i polaznika ograničen na maksimalno 10.

Poželjno je i da ponesete vlastiti laptop koji će podržati navedeni software (Resolume Arena 5).

Poslednjeg dana Festivala, u nedelju, 3.septembra, kolektivni rad polaznica_ka i voditelja radionice završiće zajedničkim video performansom na muzičkom događaju te večeri – uz nastup DJ dua Psychos.

Prijavu šalji na mejl: office@ck13.org sa naznakom (subject): za VJing i mapping radionicu, najkasnije do 30. avgusta.

Start: 02. Sep '17. 12:00
End: 03. Sep '17. 16:00

ZelenI alati: Prirodna kozmetika iz vlastite kuhinje

Subota, 2. septembar

Festival samoorganizovanja

 

Pozivamo vas na radionicu izrade prirodne kozmetike koja će se održati u okviru Festivala samoorganizovanja u subotu, 2. septembra, a na kojoj ćete uz dobru zabavu i druženje naučiti osnove i prednosti URADI SAM – PRIRODNE KOZMETIKE.

Radionicu vodi Ivana Turković, članica zagrebačke udruge ZMAG, koja već dugi niz godina drži predavanja i radionice prirodne kozmetike. U okviru radionice će se ujedno predstaviti i priručnik pod nazivom “Prirodna kozmetika iz vlastite kuhinje” iz ZMAGove edicije Zeleni alati.

Cilj radionice je istaći koristi i prednosti prirodne kozmetike, naspram konvencijalne, komercijalne i industrijske kozmetike i praktično demonstrirati kako na brz, jednostavan i lak način možemo izraditi vlastite prirodne kozmetičke proizvode, poput paste za zube, praha za umivanje i dezodoransa.

Izrada vlastitih sredstava za higijenu i negu jedno je od zaboravljenih i izgubljenih znanja i praksi, a poput uzgoja hrane važan je deo priče o održivosti i samodovoljnosti.

Lako je zanemariti uticaj koji naša svakodnevna nega ima na prirodnu sredinu, kad otpadna voda iz nase kuće odlazi toliko daleko da zapravo ne znamo kuda, kao i činjenicu da su tvari koje nanosimo na kožu jednako važne kao i tvari koje unosimo kroz hranu i piće, kada nam konzumeristički kapitalizam i potrosačka kultura diktiraju ponašanje i vrednosti.

Izradom prirodne kozmetike istražujemo alternativu u kojoj imamo potpunu kontrolu nad sastojcima i procesom proizvodnje, proizvodeći pri tom ekološki prihvatljiva sredstva za higijenu i negu.

​Sav materijal za izradu prirodne kozmetike je obezbeđen, a sve kozmetičke proizvode koje napravimo moći ćete poneti kući.

Radionica je besplatna i zamišljena za najviše 15 polaznica/ka, ali snaćićemo se i sa više.

Prijave šalji najkasnije do 25. avgusta na mejl: office@ck13.org sa naznakom (subject): za radionicu prirodne kozmetike.

kozmetika
Start: 02. Sep '17. 14:00
End: 02. Sep '17. 17:00

Volontiranje. Aktivizam. Solidarnost

Da bismo bili slobodni, moramo oslobađati jedni druge.

U subotu, 02.09. od 17č Udruga Pobjede iz Osijeka i UDRUŽENJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA SPANS  Novi Sad govoriće na temu volontiranja, aktivizma i solidarnosti i predstaviti svoj rad, svoje strategije (samo)organizovanja i samoodrživosti.

kućice

Udruga Pobjede je osnovana u Osijeku kao udruga za zaštitu i promovisanje prava životinja. Brigu o Skloništu za napuštene životinje u prigradskom naselju Nemetin preuzima tokom 2010. godine, kada se iz posete napuštenim psima nametnula potreba za pokretanjem inicijative za pomoć napuštenim životinjama pod geslom “Azil je savest našeg grada”, čime se htela usmeriti pažnja na uslove nedostojne života u kojima su se tada nalazili psi u Azilu. U gradu ljubiteljica i ljubitelja pasa, u Azilu u koji tada nije dolazio nijedan volonter. Inicirani su i osmišljavani razni fundraising eventi, a prikupljena sredstva ulagala su se u medicinsku pomoć psima, u izgradnju i unapređenje infrastrukture Azila.

Danas, zahvaljujući volonterskog angažmanu, velikom entuzijazmu i podršci sugrađanki i sugrađana, Azil u Nemetinu je primer dobre prakse prema životinjama, ne samo u Hrvatskoj, već u čitavom regionu.
Organizacijom javnih događaja, info štandovima, direktnom komunikacijom s ljudima, vlastitim primerom i medijskom pozornošću, Udruga Pobjede pozitivno utiče na promene u politikama zaštite životinja i zbrinjavanja napuštenih i nezbrinutih životinja.

psi

Osim zaštite životinja Udruga Pobjede je aktivna i na području prava životinja i veganskog aktivizma. Kroz svoje aktivnosti i javne kampanje promoviše nespecizam i veganstvo kao održiv i saosećajan način života, verujući kako borba za ravnopravnost, nenasilje i mir podrazumeva i borbu za prava i oslobođenje svih bez obzira na vrstu.

 

 

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – Spans je osnovano 2010. godine. Od početaka je najviše fokusirano na spasavanje najugroženijih napuštenih životinja. Edukacije najmlađih, kampanje koje promovišu udomljavanje, razbijanje predrasuda i sterotipa koji prate životinje su samo neke od njihovih sfera delovanja. Protivnici su korišenja životinja za ljudsku zabavu, nošenja krzna, eksperimenata nad životinjama. Promovišu veganstvo kao human i održiv način života. SPANS funkcioniše kao volonterska organizacija koja se finansira isključivo od donacija građana, a čini ga petnaest aktivnih volonterki i volontera okupljenih oko istog cilja. Njihova misija je: menjati odnos čoveka prema planeti i drugim živim bićma kako bi ona ponovo postala srećno mesto na kom bi živeli zajedno, a ne jedni pored drugih.

10418389_750923281635451_2168388607192897514_n11051891_930199260374518_7167291477508725222_n
Start: 02. Sep '17. 17:00
End: 02. Sep '17. 19:00

Predstavljanje časopisa Antipolitika

Subota, 02.09. u 19č
Festival samoorganizovanja

 
Pozivamo vas na predstavljanje novog anarhističkog časopisa Antipolitika koje će se održati u okviru Festivala samoorganizovanja.

Antipolitika je novi, dvojezični, anarhistički časopis sa Balkana (sa posebnim izdanjima na engleskom i srpskohrvatskom jeziku) čije su pokretanje inicirali drugovi i drugarice iz Beograda i Zagreba.

Časopis je pokrenut u nastojanju da donese analizu i perspektive antiautoritarnog i anarhističkog pokreta na Balkanu, kako bi se na taj način pomogao dalji razvoj pokreta.

Antipolitika će imati tematska izdanja sa prilozima od strane individua i grupa sa Balkana i šire.

Na Festivalu samoorganizovanja predstaviće se prvi broj časopisa koji je fokusiran na temu antimilitarizma i razgovarati o planovima za budućnost.

antipolitika2
Start: 02. Sep '17. 19:00
End: 02. Sep '17. 21:00

Harvo Jay + Nežni Dalibor + Umreti fit – UHO, GRLO, NOISE, 3. dan

U okviru trećeg dana Festivala samoorganizovanja u muzičkom delu programa koji nosi naziv UHO, GRLO, NOISE nastupiće bendovi Harvo Jay iz Osijeka, Nežni Dalibor (Beograd/Vranje) i Umreti Fit iz Segedina.

—————————

Harvo Jay je eksplozivni dream noise trojac iz Osijeka i čine ga Hrvoje Dešić (gitara, vokal), Marko Pernarčić (bas, vokal) i Šimun Padovan (bubnjevi). Njihovu muziku karakterišu dinamičke promene i nepravilni ritmovi, minimalistički tekstovi na hrvatskom jeziku, većinom o problemima mladih. Ove godine Harvo Jay je samostalno objavio album prvenac pod nazivom Sok od agonije. Album možete poslušati na bandcamp stranici benda ili na njihovom youtube kanalu.

Album je najavljen spotom za pesmu “Praljudi”. DIY spot je mozaik snimaka iz detinjstva koji prate setno-optimističnu priču albuma, a sama pesma predskazuje sve ono što treba očekivati – meat&potatos ritam sekciju, bipolarne vokale, meditativno-histerične gitare, narativne strukture pesme i slikovite tekstove.

—————————-

Nežni Dalibor je rok bend iz Beograda i Vranja i pripada novijoj generaciji bendova iz Srbije koji su široj javnosti postali poznati krajem prošle decenije, a čiji se rad vezuje za kultnu zgradu Bigza. Poslednji put u Crnoj kući nastupali su krajem 2013. godine povodom izlaska trećeg albuma.

Nežni Dalibor svoj zvuk zasniva na svemu što smatraju vitalnim u rock’n’rollu, od psihodelije 60-ih godina do savremene nezavisne scene.

Bend je diskografski debitovao singlom “Značajan događaj” na kompilaciji “Jutro će promeniti sve?” (2007.) u sastavu Ivica Marković (gitara, vokal), Branimir Bogdanović (bubanj) i Ljubomir Vučković (bas, vokal).

Krajem 2011. godine bendu se na sintisajzeru i specijalnim efektima pridružio Davor Sopić, a krajem 2012. godine dobili su i novog bubnjara, Dragana Jovanovića Gagija.

Održali su veliki broj koncerata širom regiona uključujući i sve značajnije muzičke festivale.

Početkom 2017. godine Nežni Dalibor je objavio novi, četvrti po redu, album U slojevima za beogradsku izdavačku kuću Odličan hrčak. Prethodna tri albuma su: Sredstva i veštine (2008), Normalan život (2011.) i Nežni Dalibor (2013).
Album “U slojevima” se za sada može nabaviti na CD-u, a digitalno izdanje je dostupno na bandcamp stranici benda.

————————

Umreti fit je mađarski post punk bend. Po svojoj definiciji, Umreti fit svira “yu wave” muziku, a tekstovi su im pisani na srpskom jeziku.

* Yu Wave = jump and shout | grab and dance | rock and roll | over the floor | sing and bounce | off the wall | go loony | die fit

https://umretifit.bandcamp.com/

Kako pevač Tamaš kaže: “Srpski mi nije maternji jezik i to mi daje daljinu u odnosu na tekst, a ta daljina mi sasvim odgovara da se ne bih izgubio u samom jeziku, kao što to biva kada pišem na mađarskom”.

Svi članovi benda sviraju već u nekom od “legendarnih” segedinskih punk/hc/indie bendova, kao što su A párt, Kemény Henrik, Attention Chérie, Argument Clinic i Krumpliczukor, ali u Umreti fit niko ne svira svoj instrument. Od nedavno bend više i ne postoji. Na Festivalu u Crnoj kući nastupiće pod novi imenom.

https://www.youtube.com/watch?v=DusxRXbOAx4

———————————

Ulaz je na donacije.

Doniraj i podrži scenu kojoj i sam_a pripadaš!

Donaciju vidimo kao jedan oblik participacije (nasuprot konzumerizmu, elitizmu i vladajućim ograničenjima u kapitalizmu) kojom se ističe solidarnost i podrška, briše granica između organizatora, izvođača i posetilaca i na taj način gradi održiva alternativa.

Ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas.

Start: 02. Sep '17. 22:00
End: 02. Sep '17. 23:55
iCal Import