Upcoming Events

24. Aug '17.

CK-nd hand

Ako vam je tajming Najlona malo nezgodan, ili biste jednostavno uvek još, CK13 otvara svoja vrata onima koji bi da donesu krpice i razne druge stvarčice koje žele da prodaju, kao i za one kojima je do uzbudljivog second hand šopinga.

Bilo da vam fali nešto od garderobe, nakita, alata, igračaka, raznih ukrasnih i praktičnih predmeta, ili, pak, imate viška, dođite u četvrtak, 24. avgusta u dvorište CK13, u 18h, ukoliko prodajete, da biste se raspakovali i raskomotili, a u 18,30 je zvaničan početak hepeninga.

Cene određujemo sami, mesto se ne plaća, ali je, zbog moguće gužve, ako ste od onih koji prodaju, potrebno da se prijavite ovde, najkasnije do srede, 23. avgusta, u podne, da bismo vam tog dana potvrdili mesto.

Stvari koje se ne prodaju, vratite u svoje tople domove, da bi mogle da dobiju drugu priliku na nekom od narednih sličnih događaja.

Start: 24. Aug '17. 18:30
End: 24. Aug '17. 20:30

25. Aug '17.

Lav Kovač – solo na Rhodesu

Lav Kovač po drugi put solo na Rhodes klavijaturi.

Pokušavajući da uhvati trenutak, oslobađajući se svih briga, nepotrebnih misli i negativnih emocija, Lav će pristupiti ovom koncertu potpuno spontano, svirajući kao što svira kod kuće, nekad umoran, nekad žedan, gladan, nekad inspirisan, nekad ne.

Start: 25. Aug '17. 21:00
End: 25. Aug '17. 23:55
Cost: 150 rsd

28. Aug '17.

Srećan Božić, gospodine Lorens (Merry Christmas, Mr. Lawrence)

Pozivamo vas na projekciju filmskog klasika “Srećan Božić, gospodine Lorens” na otvorenom!

Režija: Nagisa Oshima
Scenario: Nagisa Oshima, Paul Mayesberg
Uloge: Tom Conti, Dawid Bowie, Ryichi Sakamoto, Takeshi Kitano, Jack Tompson
Muzika: Ryichi Sakamoto
Trajanje: 145 min.

Sinopsis: Bazirana na autobiografskim spisima Lorensa Van der Prosta, radnja filma je smeštena u vreme Drugog svetskog rata i prati dinamičan odnos britanskih ratnih zarobljenika i japanskih komandira u ratnom logoru, na ostrvu Java (Indonezija) koji u širem kontekstu reflektuje razlike i kontradiktornosti između evropske i japanske kulture, evropskih i japanskih kodeksa ratovanja. Dok potpukovnik Džon Lorens, poznavalac japanskog jezika i kulture, razvija specifično prijateljstvo sa brutalnim narednikom Harom, kapetan kampa Jonoi razvija privlačnost i zainteresovanost prema buntovnom majoru Seliesu. Latentni afiniteti među ratnim neprijateljima menjaju prirodu konflikta kreirajući izuzetnu dramu i pruža uvid u stavove koji dovode do istog.

Start: 28. Aug '17. 20:30
End: 28. Aug '17. 23:00
Cost: Free

29. Aug '17.

Muzički bioskop: Queen

Na letnjoj pozornici CK13, na velkom platnu gledamo u slušamo bend Queen!

Puštamo vam nastup iz 1974. godine u londonskoj dvorani Rainbow Theatre. U ovom periodu grupa Queen je bila na sigurnom putu ka svetskoj slavi i iza sebe je imala tri albuma. Za razliku od kasnijih, i verovatno poznatijih nastupa (poput legendarnog nastupa na Wembley stadionu u okviru Live Aid), na ovom nastupu možemo videti još uvek mlad, energičan i vatren bend i publiku koja verno sluša i prati koncert. Svi elementi za dobar koncert su tu.

U okviru Muzičkog bioskopa na velikom platnu gledamo legendarne koncerte i javne nastupe značajnih bendova i muzičara iz prošlosti koje smo nažalost propustili usled generacijskog jaza. Na Muzičkom bioskopu je dozvoljeno i poželjno aplaudiranje, pričanje, pevanje, glasno oduševljavanje i sve ostalo što prati dobre koncerte.

Ulaz slobodan!

 

Start: 29. Aug '17. 21:00
End: 29. Aug '17. 23:00
Cost: Free

31. Aug '17. – 03. Sep '17.

Festival samoorganizovanja

31.08-03.09.2017 @ Crna kuća 13

CK13 vas poziva na Festival samoorganizovanja, posvećen afirmaciji udruživanja i malih strategija i modela samoorganizovanja koji nastaju na civilnoj, aktivističkoj i nezavisnoj kulturnoj sceni u suočavanju sa problemima kao što su dominacija i hijerarhija među ljudima, dominacija i represija nad prirodom i svim aspektima ljudskog života, eksploatacija, diskriminacija, konzumerizam.

Festival će se održati od 31. avgusta do 3. septembra i okupiće grupe, inicijative i pojedince koji se bore protiv ovih problema i pojava u društvu razvijajući prakse i strategije samoodrživosti i samoorganizovanja koje svoj temelj nalaze u ličnoj i društvenoj odgovornosti, u zajedništvu, poverenju i solidarnosti.

Festival samoorganizovanja se realizuje kroz radionice, prezentacije, promocije, predavanja i otvorene diskusije kako bi se stvorio prostor koji podstiče promišljanje alternativa postojećem autoritativnom i diskriminišućem sistemu u svim sferama pojedinačnog i socijalnog iskustva i života.

Program Festivala samoorganizovanja se održava na više lokacija u Omladinskom centru CK13: dvorište, klub, Otvorena kuhinjaInfoteka i sprat.

Ulaz na sve programe je besplatan. Bendove koji će nastupiti moći ćete da podržite kroz dobrovoljne donacije.

 

PROGRAM

1. DAN

Četvrtak, 31. avgust

14č Zeleni alati: Reciklažna kuhinja_radionica (Kolektiv Sjemenčice, Zagreb)

18č Alternativne ekonomije, alternativna društva_Otvorena škola ekonomije prezentacija/predavanje/razgovor (Danilo Prnjat)

20č Promocija Glasila CK13: 10 godina Crne kuće

22č Uho, grlo, noise: B.R.A.I.N. (Mathrock, Novi Sad) + Straight Mickey and the Boyz (rock and roll/blues/jam, Beograd)

 

2. DAN

Petak, 1. septembar

12č Graffiti radionica – voditelj radionice Mane Mei – 1. deo

14č Zeleni alati: Radionica aktivističkih stensila (Predrag Momčilović i Natalija Gojak, Zelena omladina Srbije, Beograd)
​Zelene naočare_​Prezentacija ​glasnika Okvir

14č Community arhive (Dunja Kučinac, Centar za dokumentiranje nezavisne kulturne scene, Zagreb)

17č Liceulice – aktivistički magazin_prezentacija/promocija/razgovor (Nikoleta Kosovac i Milica Martinović)

19č (Samo)organizovnje na nezavisnoj muzičkoj sceni_okrugli sto

22č Uho grlo noise: Vasko Atanasoski (Skoplje) + Žen (Post-Math-Dreamy-Synth-Electro-Psy Rock, Zagreb) + Auf Wiedersehen (Kul Rok da Pop/Electro minimal garage dance music, Beograd)

 

3. DAN

Subota, 2. septembar

12č Graffiti radionica – voditelj radionice Mane Mei – 2. deo

12č Radionica VJ-inga – 1. deo (Skali Yo i Wicked Commander a.k.a. Starlord)

14č Zeleni alati: Prirodna kozmetika iz vlastite kuhinje (Ivana Turković, ZMAG, Zagreb)

17č Volontiranje. Aktivizam. Solidarnost_prezentacije/razgovor (Udruga Pobijede, Osijek & SPANS, Novi Sad)

19č Predstavljanje balkanskog anarhističkog časopisa “Antipolitika” (Relja Knežević, Zrenjanin)

22č Uho, grlo, noise: Harvo Jay (Meth Rock/Noise Pop, Osijek) + Nežni Dalibor (Indie Rock, Beograd/Vranje) + Umreti Fit (Yu Wave, Segedin)

 

4. DAN

Nedelja, 3. septembar

12č Radionica VJ-inga – 2. deo (Skali Yo & Wicked Commander a.k.a. Starlord)

14č Zeleni alati: Redress/Rehouse_radionica ekodizajna (Dragana Lavirint & Ica Heklica)

17č Zeleni izazovi lokalnog (samo)organizovanja: Gradske baštenske zajednice prezentcije/​otvorena ​diskusija (Baštalište, Beograd; Šabačka gradska bašta; Udruga za urbanu permakulturu – Parkticipacija, Zagreb; Baštenska inicijativa, Novi Sad; Inicijativa za Gradsku baštu, Novi Sad)

+ ​P​rojekcija serijala “Baštarenje​”​ o baštenskim zajednicama u regionu​ – (​autor ​Mihajlo Vujasin)

22č Uho, grlo, noise: Sana Garić (Indietronica/Electronic, Beograd) + DJ duo Psychos (Progressive Psytrance, Banja Luka)

 

***  Van “zvaničnog” festivalskog programa sretaćemo se i družiti i tokom sledećih aktivnosti, kao i na stalnim punktovima i pogonima Festivala:

  • Ormarić razmene 
  • DIY Bedž/Napravi svoj bedž 
  • Otvorena kuhinja (01-03.09.)
  • Jugoton_otvoreni jukebox (razmena muzike)
  • Open Library (anti-copyright): distro + čitalački pult

 

—————————————————————————————————

Nije reč o tome da se život promeni, jer je sav život već promenjen tako što je porobljen, pripitomljen i falsifikovan. 

Reč je o stvaranju novog života.
—————————————————————————————————-

Start: 31. Aug '17. 14:00
End: 03. Sep '17. 23:55

Alternativne ekonomije, alternativna društva – Otvorena škola ekonomije

Pozivamo vas na prezentaciju participativnih aktivističkih projekata “Otvorena škola ekonomije” i “Socijalna ekonomija – Model: Čačak” u okviru Festivala samoorganizovanja u četvrtak, 31.08. u 18č.

Rezultate ovih projekata predstaviće umetnik Danilo Prnjat, inicijator i koordinator oba projekta.

oše2

Otvorena škola ekonomije je participativni i radioničarski projekat koji je podrazumevao pravljenje platforme za istraživački i praktični rad na afirmaciji alternativnih ekonomskih modela koji izlaze iz okvira neoliberalnog ekonomskog sistema. Polje interesovanja radne grupe je bilo istraživanje ekonomskih teorija koje nude potencijalnu mogućnost za uspostavljanje alternativne ekonomske razmene koja ne bi funkcionisala po principima profita pojedinačnih subjekata, već je vođena interesom zajednice kao celine.

oše1

Projekat Socijalna ekonomija – Model: Čačak podrazumeva eksperimentalni pokušaj uspostavljanja modela robne razmene koji bi egzistirao kao potencijalno izglobljenje unutar postojećih ekonomskih procesa koji su determinisani neoliberalnim ekonomskim principima. Rad je podrazumevao organizaciju radionice otvorenog tipa na kojoj se ušlo u promišljanje potencijalnosti, kao i praktične pokušaje izvoženja realnih samoodrživih sistema razmene, koji ne bi bili uslovljeni postojećom logikom po kojoj proizvodnja ili rad uvek rezultiraju (ili bar treba da teže) ostvarenju viška vrednosti – profitu. U tom smislu, jedina premisa rada je bila vođenje obrnutom logikom od one koju dominantna politička ekonomija nalaže – kretanju od neiskorišćenog viška vrednosti ka proizvodu, čime se težilo ostvarenju besplatnosti i dostupnosti (u ovom slučaju proizvod kome se težilo je bila hrana). Pod viškom vrednosti ovde su se podrazumevali svi oni proizvodi koji iz nekog razloga ne uspevaju da nađu svoje mesto na tržištu, dok drugačiji vidovi njihove razmene najčešće nisu omogućeni ili su, pak, zakonom zabranjeni.

Danilo Prnjat (1982.) je umetnik i kritičar. U svom radu nastoji da prevaziđe ustaljene granice umetnosti, kao i odnose između umetnosti i društvene realnosti. Učestvovao na brojnim domaćim i grupnim izložbama, konferencijama, razgovorima i realizacijama (umetničkih) projekata koji istražuju politike participativnih praksi i kolektivnog rada. Kritički rad baziran na analizi liberalne kulture objavljuje prvenstveno na portalu DeMaterijalizacija umetnosti.
Trenutno je doktorant završne godine na odseku PhD in Communication/Art and Critical Thought na European Graduate School (EGS) u Sas-Feu u Švajcarskoj.

Start: 31. Aug '17. 18:00
End: 31. Aug '17. 20:00

31. Aug '17. – 03. Sep '17.

UHO, GRLO, NOISE – Muzički program Festivala samoorganizovanja

31.08-03.09.2017 @CK13

Festival u Crnoj kući ne bi bio potpun i ne bi imao pravi sjaj bez muzike i svirki kojima se završava uzbudljivi dan.

Svake večeri očekuju vas koncertni nastupi alternativnih bendova novije generacije, predstavnika savremenog andergraund zvuka i već prepoznatljivog urbanog stila koji u svojim muzičkim zamislima i žestokim nastupima nose dobar duh vremena: dovoljno bučni i buntovni da iznesu glas nove rokenrol generacije; dovoljno kvalitetni i progresivni da ih publika prepozna i prihvati kao nešto „novo i drugačije“.

Tokom četiri dana festivala očekuju vas nastupi osam bendova: B.R.A.I.N. (Novi Sad), Straight Mickey and The Boyz (Beograd), Žen (Zagreb), Auf Wiedersehen (Beograd), Harvo Jay (Osijek), Nežni Dalibor (Beograd/Vranje), Umreti Fit (Segedin) i Sana Garić (Beograd), kao i solo nastup Vaska Atanasoskog (Skoplje) i banjalučkog DJ dua Psychos.

Ulaz je na donacije.
Doniraj i podrži scenu kojoj i sam_a pripadaš!
—————————–
Donaciju vidimo kao jedan oblik participacije (nasuprot konzumerizmu, elitizmu i vladajućim ograničenjima u kapitalizmu) kojom se ističe solidarnost i podrška, briše granica između organizatora, izvođača i posetilaca i na taj način gradi održiva alternativa.

Ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas.

 

PROGRAM

Četvrtak, 31. avgust:

22č: B.R.A.I.N. (Mathrock, Novi Sad) + Straight Mickey and the Boyz (rock and roll/blues/jam, Beograd)

Petak, 01. septembar:

22č: Vasko Atanasoski (Skoplje) + Žen (Post-Math-Dreamy-Synth-Electro-Psy Rock, Zagreb) + Auf Wiedersehen (Kul Rok da Pop/Electro minimal garage dance music, Beograd)

Subota, 02. septembar:

22č: Harvo Jay (Meth Rock/Noise Pop, Osijek) + Nežni Dalibor (Indie Rock, Beograd/Vranje) + Umreti Fit (Yu Wave, Segedin)

Nedelja, 03. septembar:

22č: Sana Garić (Indietronica/Electronic, Beograd) + DJ duo Psychos (Progressive Psytrance, Banja Luka)

 

Kompletni program Festivala samoorganizovanja možete pronaći ovde.

 

Start: 31. Aug '17. 22:00
End: 03. Sep '17. 23:55

B.R.A.I.N. + Straight Mickey And The Boyz – UHO, GRLO, NOISE, 1. DAN

U okviru prvog dana Festivala samoorganizovanja u muzičkom delu programa koji nosi naziv UHO, GRLO, NOISE nastupiće grupe B.R.A.I.N. iz Novog Sada i Straight Mickey And The Boyz iz Beograda.

 

B.R.A.I.N. (Novi Sad) je mlad i energičan novosadski trio. Sviraju math thrash sa elementima đenta i mathcorea. Članovi benda su: Arsenije Čudić (gitara, vokal), Gordan Aradski (bas) i Božo Grahovac (bubnjevi). Prvi put su nastupili u Crnoj kući 2015. godine u okviru 6. Scena Festa, festivala underground i alternativnog zvuka koji promoviše mlade i neafirmisane autorske bendove. Ovo će im biti drugi nastup u CK13. Tremu više nemaju. Dođite i podržite ih u onome šta rade najbolje.

Straight Mickey And The Boyz (Beograd) su dinamična trojka odličnih muzičara koji su uticaje raznih stilova i žanrova rock and rolla strastveno utisnuli u prepoznatljiv i jedinstveni muzički izraz žestoke energije, te su se na regionalnoj muzičkoj sceni etablirali kao jedan od najperspektivnijih bendova novije generacije, a zbog eksplozivnih nastupa stekli epitet benda koji se mora videti uživo.

Istoimeni album prvenac (Odličan hrčak, 2015.) je dobro preneo sirovu energiju koju poseduju, ali da bi se do kraja dobilo sve ono što karakteriše bend, potrebno je pogledati ih uživo. Njihov pristup muzici tek tad eskalira do vrhunca, što je i glavni razlog zašto su jedna od grupa o kojoj se priča u poslednje vreme. Članovi benda su: Boško Mijušković (bas), Miodrag Cicović (gitara) i Danilo Luković (bubanj).

Album možete poslušati na njihovoj bandcamp stranici:

https://straightmickeyandtheboyz.bandcamp.com/releases

 

Straight Mickey and the Boyz Live @ Festival Ment, Gala Hala (Ljubljana):

 

—————————

Ulaz je na donacije.

Doniraj i podrži scenu kojoj i sam_a pripadaš!

Donaciju vidimo kao jedan oblik participacije (nasuprot konzumerizmu, elitizmu i vladajućim ograničenjima u kapitalizmu) kojom se ističe solidarnost i podrška, briše granica između organizatora, izvođača i posetilaca i na taj način gradi održiva alternativa.

Ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas.

Start: 31. Aug '17. 22:00
End: 31. Aug '17. 23:55

01. Sep '17.

Vasko + Žen + Auf Wiedersehen – UHO, GRLO, NOISE, 2. DAN

U okviru drugog dana Festivala samoorganizovanja u muzičkom delu programa koji nosi naziv UHO, GRLO, NOISE nastupiće muzičar Vasko Atanasoski iz Skoplja, kao i bendovi Žen iz Zagreba i Auf Wiedersehen iz Beograda.

—————————–

Vasko Atanasoski (vokal, gitara, sempler) peva ljubavne pesme!

Vasko Atanasoski, jedan od najaktivnijih muzičara na underground muzičkoj sceni u Makedoniji, član benda Bernays Propaganda i nekadašnjeg XAXAXA, pokretač inicijative Napravi Zaedno, organizator koncerata i turneja mladih makedonskih bendova, objavio je četiri solo EP-a: Reka, Canada via Mexico, Koga ljubovta e najdaleku, Koga te nema.

Na ovom nastupu na gitari će mu se pridružiti Ljupa Angelov, kompozitor, multiinstrumentalista i frontmen makedonskog rock benda The John.

—————————–

Žen je zagrebački četvoročlani audio-vizuelni sastav čiji se zvuk može opisati kao mešavina shoegazea i post-rocka. a čine ga: Eva Badanjak (gitara, vokali, sintevi), Sara Ercegović (bubnjevi, sintevi, vokali), Ivona Ivković (bas, sintevi, vokali) i Tanja Minarik (live vizualizacije).

Žen dekonstruiše rodne stereotipe, preskače i spaja granice zvučne i vizuelne umetnosti, priziva putovanja obojena dvoglasnim, a ponekad i troglasnim porukama kroz progresivnu simbiozu gitare, basa, bubnjeva i sintisajzera. Ako bismo pokušali žanrovski da odredimo šta to tačno Žen svira, najbliža definicija bi bila da sviraju kompleksni indie-rock sa mnogobrojnim stilskim i žanrovskim karakteristikama: od post-rocka, kraut-rocka, post-punka, shoegazea, math-rocka do dream popa i eksperimentalne elektronike.

 

 

Iza sebe imaju dva albuma I onda je sve počelo Jantarkao i brojne nastupe širom Evrope, dok se izdanje novog albuma planira na jesen ove godine. Od ove godine sarađuju i sa Moonlee records, a od nedavno se njihova muzika čuje i na legendarnoj radio stanici KEXP.

Žen nije samo bend, već samoodrživi kolektiv koji deluje po DIY principima: sve što mogu rade same, vođene krilaticom: “Napravi sam što možeš jer tad znaš da će se to i dogoditi”. Snimile su albume, sagradile vlastiti prostor za probe, izradile vizuelni identitet i pripadajuće im proizvode, umrežile se sa srodnim bendovima i postale deo nezavisne evropske rock scene.

Paralelno sa ovim, lansirale su DIY platformu „ŽivŽarŽur” za organizaciju srodnih i prijateljskih bendova koji dolaze u Zagreb. Ime platforme je nastalo skraćujući reči – život, žar, žurka. Platforma ŽivŽarŽur je zasnovana na prijateljstvu, podršci, poverenju i solidarnosti. Smeštaj je zagarantovan, kao i svirka, a ulaz na koncerte je besplatan. Na posetiocima je da procene koliko je dolazak na svirku zaista imao smisla tako što će dobrovoljno izdvojiti određenu sumu novca i donacijom pokazati koliko cene ono što su čuli i videli.

———————————————–

Auf Wiedersehen je beogradski rokenrol/elektro bend kojeg odlikuje minimalistički pristup muzici, uz repetitivni gruv, energiju i zvuk koji ne podleže nikakvim kompromisima i stereotipima. Pod uticajem različitih talasa, a da pri tom ne pripada ni jednom, zvuk benda se može okarakterisati kao garažni disko, elektro bluz ili “electro-no wave-disco punk”. Oslonac na gruvu i gitarski repetitivni rif, daju njihovoj muzici plesni karakter ostajanjem na energičnim rokenrol osnovama.

Žanrovski, svoju muziku Auf Wiedersehen određuje kao Kul Rok da Pop.

KUL – minimalistički pristup, elektronika, ritam mašine i sintisajzeri
ROK – garaža, pank, rokenrol, bluz
DA – uvek jasno i glasno
POP – sve pobrojano sa jakim gruvom

Bend je koncertno aktivan, svira u underground klubovima i na festivalima u čitavom regionu. Koncertno izvođenje je otvorenije forme, sa elementima improvizacije. Ukoliko vam se đuska, a da to nije ono uz šta uobičajeno đuskate, Auf Wiedersehen će zadovoljiti izvesne kriterijume nekompromisnosti i oslonca na gruvu koji vašim kolenima i kukovima u pokretu ulivaju izvesnu dozu autonomnosti.

Šest godina nakon nastanka, u junu 2016. godine, napokon su objavili debi album koji nosi ime benda. Osnovna težnja pri pravljenju albuma je bila da se uhvati energija sa koncerata. Čekanje se isplatilo, jer je rezultat fenomenalan: numere se valjaju u gruvu i ne dozvoljavaju vam da ostanete mirni dok ih slušate.

Album možete preslusati na njihovom youtube kanalu. 

Od svog nastanka, bend je promenio nekoliko postava i trenutno nastupaju kao duo koji čine Milan Jakonić i Vlada Dražić.

————————–

Ulaz je na donacije.

Doniraj i podrži scenu kojoj i sam_a pripadaš!

Donaciju vidimo kao jedan oblik participacije (nasuprot konzumerizmu, elitizmu i vladajućim ograničenjima u kapitalizmu) kojom se ističe solidarnost i podrška, briše granica između organizatora, izvođača i posetilaca i na taj način gradi održiva alternativa.

Ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas.

Start: 01. Sep '17. 22:00
End: 01. Sep '17. 23:55

02. Sep '17.

Harvo Jay + Nežni Dalibor + Umreti fit – UHO, GRLO, NOISE, 3. dan

U okviru trećeg dana Festivala samoorganizovanja u muzičkom delu programa koji nosi naziv UHO, GRLO, NOISE nastupiće bendovi Harvo Jay iz Osijeka, Nežni Dalibor (Beograd/Vranje) i Umreti Fit iz Segedina.

—————————

Harvo Jay je eksplozivni dream noise trojac iz Osijeka i čine ga Hrvoje Dešić (gitara, vokal), Marko Pernarčić (bas, vokal) i Šimun Padovan (bubnjevi). Njihovu muziku karakterišu dinamičke promene i nepravilni ritmovi, minimalistički tekstovi na hrvatskom jeziku, većinom o problemima mladih. Ove godine Harvo Jay je samostalno objavio album prvenac pod nazivom Sok od agonije. Album možete poslušati na bandcamp stranici benda ili na njihovom youtube kanalu.

Album je najavljen spotom za pesmu “Praljudi”. DIY spot je mozaik snimaka iz detinjstva koji prate setno-optimističnu priču albuma, a sama pesma predskazuje sve ono što treba očekivati – meat&potatos ritam sekciju, bipolarne vokale, meditativno-histerične gitare, narativne strukture pesme i slikovite tekstove.

—————————-

Nežni Dalibor je rok bend iz Beograda i Vranja i pripada novijoj generaciji bendova iz Srbije koji su široj javnosti postali poznati krajem prošle decenije, a čiji se rad vezuje za kultnu zgradu Bigza. Poslednji put u Crnoj kući nastupali su krajem 2013. godine povodom izlaska trećeg albuma.

Nežni Dalibor svoj zvuk zasniva na svemu što smatraju vitalnim u rock’n’rollu, od psihodelije 60-ih godina do savremene nezavisne scene.

Bend je diskografski debitovao singlom “Značajan događaj” na kompilaciji “Jutro će promeniti sve?” (2007.) u sastavu Ivica Marković (gitara, vokal), Branimir Bogdanović (bubanj) i Ljubomir Vučković (bas, vokal).

Krajem 2011. godine bendu se na sintisajzeru i specijalnim efektima pridružio Davor Sopić, a krajem 2012. godine dobili su i novog bubnjara, Dragana Jovanovića Gagija.

Održali su veliki broj koncerata širom regiona uključujući i sve značajnije muzičke festivale.

Početkom 2017. godine Nežni Dalibor je objavio novi, četvrti po redu, album U slojevima za beogradsku izdavačku kuću Odličan hrčak. Prethodna tri albuma su: Sredstva i veštine (2008), Normalan život (2011.) i Nežni Dalibor (2013).
Album “U slojevima” se za sada može nabaviti na CD-u, a digitalno izdanje je dostupno na bandcamp stranici benda.

————————

Umreti fit je mađarski post punk bend. Po svojoj definiciji, Umreti fit svira “yu wave” muziku, a tekstovi su im pisani na srpskom jeziku.

* Yu Wave = jump and shout | grab and dance | rock and roll | over the floor | sing and bounce | off the wall | go loony | die fit

https://umretifit.bandcamp.com/

Kako pevač Tamaš kaže: “Srpski mi nije maternji jezik i to mi daje daljinu u odnosu na tekst, a ta daljina mi sasvim odgovara da se ne bih izgubio u samom jeziku, kao što to biva kada pišem na mađarskom”.

Svi članovi benda sviraju već u nekom od “legendarnih” segedinskih punk/hc/indie bendova, kao što su A párt, Kemény Henrik, Attention Chérie, Argument Clinic i Krumpliczukor, ali u Umreti fit niko ne svira svoj instrument. Od nedavno bend više i ne postoji. Na Festivalu u Crnoj kući nastupiće pod novi imenom.

https://www.youtube.com/watch?v=DusxRXbOAx4

———————————

Ulaz je na donacije.

Doniraj i podrži scenu kojoj i sam_a pripadaš!

Donaciju vidimo kao jedan oblik participacije (nasuprot konzumerizmu, elitizmu i vladajućim ograničenjima u kapitalizmu) kojom se ističe solidarnost i podrška, briše granica između organizatora, izvođača i posetilaca i na taj način gradi održiva alternativa.

Ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas.

Start: 02. Sep '17. 22:00
End: 02. Sep '17. 23:55
iCal Import