Film 13. Mar 12. 19:00

Tagovi

Žana moro: Žil i Džim / Nevesta je bila u crnom

19h

Žil i Džim (Jules et Jim), 1962.
Režija: Fransoa Trifo (Francois Truffaut)
Uloge: Jeanne Moreau, Oscar Werner, Henri Serre
Scenario: Fransoa Trifo prema romanu Žil i Džim Anri Pjer Rošea (Henri Pierre Roche)
Muzika: Georges Delerue
Trajanje: 105min


                                                                                                         Trio u Trifoovom filmu Žil i Džim: Žana Moro, Anri Ser i Oskar Verner

Kultno ostvarenje francuskog Novog talasa, remek delo posvećeno ljubavi i prijateljstvu, govori o odnosu između dva muškarca i njihove zajedničke saputnice; o ljubavi koju gaje jedno prema drugome, gotovo bez konflikta, zahvaljujući novom moralno- estetskom kodu koji neprestano preispituju.

Žana Moro kao magična i tajanstvena Katrin

Iako nije u naslovu filma, magična i zagonetna Katrin (Žana Moro) je „strukturišuće odsustvo“. Ona miri dve potpuno suprotne ideje o ženstvenosti. Slobodnog duha, Katrin je krajnji primer moderne žene, u neprestanoj borbi za jednakost sa svojim muškim suprotnostima. Dok dva muškarca uspevaju da pretoče svoje talente u umetnost, ona stavlja svoj genij u život.

 

21h

Nevesta je bila u crnom (La Mariée était en noir), 1968.

Režija: Francois Truffaut
Uloge: Jeanne Moreau, Claude Rich,
Jean-Claude Brialy, Michel Bouquet
Muzika: Bernand Herrmann
Trajanje: 107min

Ovo je najneposredniji Trifoov izraz poštovanja prema Hičkokovom tirleru. Filmska priča o osveti u kojoj žena (Žana Moro) prati i nemilosrdno ubija petoro ljudi odgovornih za slučajnu smrt njenog muža na dan njihovog venčanja, adaptacija je romana Vilijama Ajriša – autora dela po kome je snimljen Hičkokov Prozor u dvorište (Rear Window), 1954. Film odlikuje mnoštvo aluzija na pojedinačne Hičkokove filmove, primena Hičkokovog načina rekonstrukcije zapleta i dobra manipulacija očekivanjima gledalaca kojom se postiže napetost radnje.
Muziku je komponovao Bernard Herman koji je često sarađivao sa Hičkokom (Psycho, Vertigo, North by Northwest…), ali je komponovao i za prvenac Orsona Velsa (Građanin Kejn), za Skorsezeovog Taksistu itd.

Podeli na:

facebook twitter