Predavanje, Razgovor 31. Aug 17. 18:00

Tagovi

Alternativne ekonomije, alternativna društva – Otvorena škola ekonomije

Pozivamo vas na prezentaciju participativnih aktivističkih projekata “Otvorena škola ekonomije” i “Socijalna ekonomija – Model: Čačak” u okviru Festivala samoorganizovanja u četvrtak, 31.08. u 18č.

Rezultate ovih projekata predstaviće umetnik Danilo Prnjat, inicijator i koordinator oba projekta.

oše2

Otvorena škola ekonomije je participativni i radioničarski projekat koji je podrazumevao pravljenje platforme za istraživački i praktični rad na afirmaciji alternativnih ekonomskih modela koji izlaze iz okvira neoliberalnog ekonomskog sistema. Polje interesovanja radne grupe je bilo istraživanje ekonomskih teorija koje nude potencijalnu mogućnost za uspostavljanje alternativne ekonomske razmene koja ne bi funkcionisala po principima profita pojedinačnih subjekata, već je vođena interesom zajednice kao celine.

oše1

Projekat Socijalna ekonomija – Model: Čačak podrazumeva eksperimentalni pokušaj uspostavljanja modela robne razmene koji bi egzistirao kao potencijalno izglobljenje unutar postojećih ekonomskih procesa koji su determinisani neoliberalnim ekonomskim principima. Rad je podrazumevao organizaciju radionice otvorenog tipa na kojoj se ušlo u promišljanje potencijalnosti, kao i praktične pokušaje izvoženja realnih samoodrživih sistema razmene, koji ne bi bili uslovljeni postojećom logikom po kojoj proizvodnja ili rad uvek rezultiraju (ili bar treba da teže) ostvarenju viška vrednosti – profitu. U tom smislu, jedina premisa rada je bila vođenje obrnutom logikom od one koju dominantna politička ekonomija nalaže – kretanju od neiskorišćenog viška vrednosti ka proizvodu, čime se težilo ostvarenju besplatnosti i dostupnosti (u ovom slučaju proizvod kome se težilo je bila hrana). Pod viškom vrednosti ovde su se podrazumevali svi oni proizvodi koji iz nekog razloga ne uspevaju da nađu svoje mesto na tržištu, dok drugačiji vidovi njihove razmene najčešće nisu omogućeni ili su, pak, zakonom zabranjeni.

Danilo Prnjat (1982.) je umetnik i kritičar. U svom radu nastoji da prevaziđe ustaljene granice umetnosti, kao i odnose između umetnosti i društvene realnosti. Učestvovao na brojnim domaćim i grupnim izložbama, konferencijama, razgovorima i realizacijama (umetničkih) projekata koji istražuju politike participativnih praksi i kolektivnog rada. Kritički rad baziran na analizi liberalne kulture objavljuje prvenstveno na portalu DeMaterijalizacija umetnosti.
Trenutno je doktorant završne godine na odseku PhD in Communication/Art and Critical Thought na European Graduate School (EGS) u Sas-Feu u Švajcarskoj.

Podeli na:

facebook twitter