Film, Predavanje 02. Apr 15. 19:00

Tagovi

Artikulacija: Društveno-angažovani bioskop – Šta filmovi žele od nas?

Može li film zaustaviti rat? Ili ga započeti? Može li makar učiniti da se više ili manje ljudi pobuni? Film je od svog nastanka, pored dokumentovanja stvarnosti i raspirivanja mašte imao još jednu važnu ulogu: ubeđivačku. U nekim filmovima je ona sasvim očigledna, u nekim gotovo neprimetna ali prisutna, često sa tragičnim posledicama. Kroz savremene primere i klasike filmske propagande, bavićemo se pitanjima moći i odgovornosti koju nose pokretne slike u našem društvu.

Pozivamo, pre svega, učenike i učenice srednjih škola, kao i studente i studentkinje, kao i one koji filmove gledaju, ali se filmom ne bave.

Predavanje “Šta filmovi žele od nas?” vodiće režiser Srđan Keča, a organizuje se u okviru projekta “Artikulacija” i u saradnji sa projektom “Ortogonalno“.

Srđan Keča je studirao režiju u francuskom Ateliers Varan i britanskoj National Film and Television School. Pravio je filmove na Balkanu, u Velikoj Britaniji i na Bliskom istoku. Među njegovim skorašnjim priznanjima su nagrada za Najbolji dokumentarni film iz centralne i istočne Evrope na Festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi, Discovery nagrada Filmskog festivala u Kotbusu 2011., zatim nagrade za Najbolji balkanski dokumentarni film na Dokufest-u 2011. i Najbolji srpski dokumentarni film na Beldocs-u 2012. Predaje Osnovne dokumentarne video forme na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

CK13: Artikulacija

Omladinski centar CK13 u okviru projekta Artikulacija organizuje jednogodišnji program otvorenih radionica, predavanja, projekcija, prezentacija i razgovora u okviru kojih ćemo zajedno sa vama artikulisati društvene, ekonomske i ekološke probleme i alternativne načine njihovog rešavanja. Program je namenjen svima koji sebe vide kao nosioce kritičkog odnosa prema dominatnim (nacionalnim) politikama u kojima se čovek ispostavlja kao pasivni konzument i nosilac tržišnih uloga.

Program ne nudi gotove sadržaje i konačna rešenja, već predstavlja povod da se sretnemo i razgovaramo o problemima koji se tiču svih nas. U ovome nećemo biti sami, jer će nam se pridružiti akteri nezavisne kulturne scene iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Mostara i Rijeke.

Dođite, učestvujte, polemišite, artikulišite, jer promene su moguće samo ako se zajednički otvorimo prema problemima i podelimo odgovornost za naše buduće akcije.

Napomena: Ovaj program će se realizovati uz niz drugih društvenih događaja na kojima se već srećemo u CK13, uz dobre svirke, veganske večere i druženja.

Podeli na:

facebook twitter