Literarni program 17. Apr 15. 20:00

Tagovi

Artikulacija: Staša Nikolić Aras u CK13

Staša Nikolić Aras, jedno je od vodećih imena novije (post)jugoslovenske književnosti. Povod za ovo veče je Stašina prva knjiga, zbirka poezije “Takve se stvari događaju ljudima”, ali i razgovor o njenom iskustvu u vođenju radionica kreativnog pisanja, radu u školama, o zadarskoj književnoj sceni, udruzi Zadarski pisci, o književnom festivalu Kalibar i mnogo čemu još.

Sa Stašom će razgovarati Bojan Krivokapić.

Staša Nikolić Aras

DSC_0194Rođena je 1972. u Trogiru.
Studij Kroatistike pohađala je u Zadru od 1991. Diplomirala sa zvanjem profesora hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. Radila kao lektorka i novinarka u Zadarskom listu. Bila je zaposlena 15 godina kao nastavnica hrvatskog jezika u Zadarskoj privatnoj gimnaziji i u Privatnoj osnovnoj školi Nova.
Napisala je i režirala predstavu Ekologija i društvo u Kazalištu lutaka Zadar.
Uz Želimira Periša voditeljica je radionice kreativnog pisanja u Zadru i Zagrebu, saradnica Centra za kreativno pisanje Zagreb. Takođe, Zajedno s Perišem vodila je i uređivala radijsku emisiju na temu Književnost, na lokalnom zadarskom Novom radiju. Članica je Zapisa (Udruga zadarskih pisaca).
Objavljivala na portalima za književno stvaralaštvo: Almoust famous, Proletter, Knjigomat.
Kratke priče su joj objavljene u Časopisu za književnost Quorum, poezija u časopisu za književnost Tema 2012, Zadarska smotra 2014, Forum 2015, te Fantom slobode 2015. Jednom pričom uvrštena je i u zbornik Lapis Histriae 2014. Dobitnica je prve nagrade Mate Raos za najbolju kratku priču, Matice hrvatske iz Vrgorca 2012.
Nagrade Vranac, knjižare Karver u Podgorici- Najbolja kratka priča 2013. te sledeće godine opet Vranac, 2014. za kratku priču Gutanje.
Zbirka pesama “Takve se stvari događaju ljudima” objavljena u izdavačkoj kući Algoritam, Zagreb, 2014.
Jedna je od organizatora književnog festivala Kalibar. Često i s uživanjem promovira i vodi susrete s piscima u Zadru.
Umetnička je voditeljka umetničke organizacije Teatro Verrdi koja se više od deset godina bavi produkcijom i promocijom kulturnih sadržaja.
Povremeno piše tekstove za Treći program Hrvatskog radija.
Saradnica je Agencije za odgoj i obrazovanje s predavanjima na temu Kreativnog pisanja.
Majka je dvoje dece. Živi i radi od pisanja u Zadru i Dubrovniku.

CK13: Artikulacija

Omladinski centar CK13 u okviru projekta Artikulacija organizuje jednogodišnji program otvorenih radionica, predavanja, projekcija, prezentacija i razgovora u okviru kojih ćemo zajedno sa vama artikulisati društvene, ekonomske i ekološke probleme i alternativne načine njihovog rešavanja. Program je namenjen svima koji sebe vide kao nosioce kritičkog odnosa prema dominatnim (nacionalnim) politikama u kojima se čovek ispostavlja kao pasivni konzument i nosilac tržišnih uloga.

Program ne nudi gotove sadržaje i konačna rešenja, već predstavlja povod da se sretnemo i razgovaramo o problemima koji se tiču svih nas. U ovome nećemo biti sami, jer će nam se pridružiti akteri nezavisne kulturne scene iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Mostara i Rijeke.

Dođite, učestvujte, polemišite, artikulišite, jer promene su moguće samo ako se zajednički otvorimo prema problemima i podelimo odgovornost za naše buduće akcije.

Napomena: Ovaj program će se realizovati uz niz drugih društvenih događaja na kojima se već srećemo u CK13, uz dobre svirke, veganske večere i druženja.

 

Podeli na:

facebook twitter