Dubravka Ugrešić
Literarni program 10. May 18. 20:00

Tagovi

Autorka nije prisutna: Dubravka Ugrešić

U novom izdanju književnog programa posvećenog neprisutnim autorima i autorkama imaćete priliku da uživate u odlomcima iz romana Dubravke Ugrešić, jedne od najvećih jugoslovenskih spisateljica. Čitaćemo odlomke iz knjiga: “Forsiranje romana-reke”, “Muzej bezuvjetne predaje” i “Ministarstvo boli”.

Dubravka Ugrešić je rođena 1949. godine. Završila je komparativnu i rusku književnost u Zagrebu. Početkom devedesetih piše eseje protiv nacionalizma, rata i etničke mržnje (kasnije sakupljene u zbirci “Kultura laži”), zbog čega je hrvatski mediji i hrvatska javnost proglašavaju „izdajnicom“, „narodnim neprijateljem“ i „vješticom”. Godine 1993. Dubravka Ugrešić napušta Hrvatsku i otada živi u inostranstvu (najčešće se zadržava u Holandiji), gde piše, predaje na američkim i evropskim univerzitetima i sarađuje sa evropskim novinama i časopisima.

Verovatno je najpoznatija po kratkom romanu “Štefica Cvek u raljama života”, u kojem se postmodernistički, ironično i duhovito igra trivijalnom literaturom. Stalno preispitivanje prirode pisanja i književnosti, suprotstavljanje popularne kulture visokoj literaturi, kao i kasnije problematizovanje egzila i pitanja identiteta, najčešća su obeležja njenih romana. Knjige Dubravke Ugrešić prevedene su na gotovo sve evropske jezike i nagrađivane međunarodnim nagradama.

Pozivamo vas da prisustvujete čitanju u dvorištu Crne kuće, a ko bude želeo imaće priliku da i sam pročita odlomak po sopstvenom izboru.

Podeli na:

facebook twitter