Film 27. May 12. 20:00

Tagovi

Ciklus poljskog filma: Nož u vodi + Noćni voz

20.00h

Nož u vodi (Nóż w wodzie, 1962)

Režija: Roman Polanski
Scenario: Jerzy Skolimowski, Roman Polanski
Uloge: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz
Muzika: Krzysztof Komeda
Trajanje: 94 min

Igrani debi Romana Polanskog za koji je scenario napisao s Ježijem Skolimovskim, minimalistička je priča o odlasku buržujskog para na jedrenje i njihovom druženju s mladim i buntovnim autostoperom.
Režijski i glumački maestralan, film je stekao reputaciju jednog od najboljih prvenaca u istoriji filma; osvojio je nagradu kritike na festivalu u Veneciji, a bio je nominovan i za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog filma.

http://www.youtube.com/watch?v=LaBa2Wj3gHk

“Nož u vodi” je film protesta i napada kojim se Polanski suprostavio socijalističkom konceptu filma sa radnicima i seljacima kao glavnim protagonistima i napao dve generacije Poljaka – srednju generaciju koja predstavlja novu “crvenu buržoaziju” i živi u udobnosti, sigurnosti i konformizmu, i mlađu generaciju, “našu ciničnu generaciju koja još uvek ima svoje romantične čežnje a, ipak, istovremeno već žudi za integracijom” (Skolimovski).
Jezik filma približava se jeziku francuskog novog talasa; vizuelno, film se više oslanja na pokret kamere nego na montažu; priču ne drži dramatičan karakter akcije već pre njen scenski i vremenski kontinuitet.
Muziku za film je radio Krzysztof Komeda, poljski džez pijanista i kompozitor.

http://www.youtube.com/watch?v=SVNRS_DiHZY

 

22.00h

Noćni voz (Pociąg, 1959)

Režija: Jerzy Kawalerowicz
Scenario: Jerzy Lutowski i Jerzy Kawalerowicz
Uloge: Lucyna Winnicka, Leon Niemczyk
Muzika: Andrzej Trzaskowski
Trajanje: 93 min

Jedan od poslednjih značajnih filmova poljske škole, Kavalerovičev “Noćni voz”, stoji na rubu, ili čak u suprotnosti sa glavnim strujama tadašnje poljske kinematografije. Rađen je u stilu tek nadolazećeg francuskog novog talasa, u intimističkom ključu, i tematizuje usamljenost – na individualnom planu (kroz atmosferu izolovanosti voza i noći) i netoleranciju i nasilje – na društvenom planu, kao i probleme moralnog izbora, krivice i kazne. Film je svojevrsan portret društva “u malom”.

 

Muziku za film je radio Andrzej Trzaskowski, pionir džeza u Poljskoj.

Podeli na:

facebook twitter