Film 11. Sep 13. 20:00

Tagovi

Free China: Courage to Beleive

Dokumentarni film Slobodna Kina: Hrabrost da se veruje je priča o dvoje ljudi, koji zbog odbijanja da se odreknu svojih uverenja trpe progon od strane kineske države; zatvoreni u radnom logoru, oni prolaze kroz fizičku i mentalnu torturu. Ali nije samo njihov rad ono što se eksploatiše – opasnost da i njihovi vitalni organi završe na tržištu je sasvim realna.

Od kada je u Kini, 1999, započeo progon privrženika tradicionalnoj kineskoj mediaciji Falun Gong, milioni ljudi su prošli kroz zatvore i radne logore, a broj stradalih ostaje nepoznat. I pored mnogih apela međunarodnoj zajednici, progon Falun Gonga u Kini na žalost i danas ostaje najmasovnije kršenje ljudskih prava na planeti.

Sledeći priču Dženifer i Čarlsa, režiser Majkls Perlman nam nudi necenzurisanu sliku današnje Kine, gde 60 godina posle smrti Staljina i dalje funkcioniše institucija gulaga, gde se vrši prinudni abortus, legitimno obavlja “mentalno prevaspitanje”, a nepodobnima se organi rasprodaju preko interneta.

Film istovremeno kritikuje multinacionalne korporacije, koje otvoreno pomažu kršenje ljudskih prava u Kini, zarad ogromnih profita.

Podeli na:

facebook twitter