Razgovor 13. Oct 16. 19:00

Tagovi

I ŽENE I NAROD – AFŽ KAO JEDINSTVEN PRIMER MASOVNOG ORGANIZOVANJA

Antifašistički front žena (AFŽ, 1942–1953.) je amblem najmasovnije ženske organizacije u jugoslovenskom prostoru, koji je u velikoj meri promenio položaj žena i usmerio politiku emancipacije žena u najprogresivnijem pravcu. Uprkos ograničenjima, koracima unazad, patrijarhalno-konzervativnoj reakciji i ozbiljnim teškoćama koje su postojale u ratno i posleratno vreme – prve godine jugoslovenske socijalističke revolucije su predstavljale vrhunac procesa ženske emancipacije. Ovaj istorijski punkt feminizma predstavlja najbližu vezu između ženskog i radničkog pokreta. Dogodio se ogroman pomak, jer nikada pre toga u jugoslovenskoj istoriji žene nisu dobile toliku slobodu i dostojanstvo – puno pravo glasa, pravo na aktivnu participaciju u političkom i društvenom životu, kao i u građenju novog društva, ali i velike promene u svakodnevnom životu.

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da se nije dogodio i pomak u načinu organiziranja. Žene su uspele da naprave masovni ženski pokret zato što su povezale specifičnu borbu sa širim zahtevima, posebnu žensku borbu sa opštijom narodnom borbom. Zašto je to bilo moguće, koje taktike i pretpostavke su bile bitne u ovoj masovnoj mobilizaciji i zašto nam je jugoslovenska feministička istorija bitna i danas – pričamo u četvrtak od 19h kroz razgovor o AFŽ-u.

O AFŽ-u govori Maja Solar, filozofkinja, spisateljica, prevoditeljica i članica kolektiva GERUSIJA. Moderator je Đorđe Majstorović iz Infoteke CK13, čiji kolektiv poziva sve zainteresovane da se svojim komentarima, stavovima i pitanjima uključe u otvorenu diskusiju.

 

Podeli na:

facebook twitter