Film 11. Jun 12. 20:30

Tagovi

Ingmar Bergman: Letnja igra + Divlje jagode

20.30h

Letnja igra (Sommarlek, 1951)

 

Režija: Ingmar Bergman
Scenario: Ingmar Bergman
Uloge: Maj – Britt Nilsson, Birger Malmsten
Trajanje: 96 min

 

“Ima pet ili šest filmova u istoriji kinematografije za koje bismo rekli samo: ‘Ovo je najlepši film!’ Jer, nema veće pohvale… Filmovi ne zahtevaju duge govore. Kao morska zvezda, otvarajući se i zatvarajući, oni umeju da otkriju, a zatim sakriju, tajne sveta koje samo oni imaju i istovremeno očaravajuće reflektuju. Samo njihova, istina je duboko utkana u njima, iako je neprekidno izložena svetu na filmskom platnu… Pet ili šest filmova, rekoh, i još jedan, jer je “Letnja igra” najlepši film.”

Žan-Lik Godar

 

22.15h

Divlje jagode (Smultronstället, 1957)

Režija: Ingmar Bergman
Scenario: Ingmar Bergman
Uloge: Victor Sjostrom, Bibi Andersson,
Ingrid Thulin, Gunnar Bjornstrand
Trajanje: 91 min

Bergman i Šjostrem

Film prati profesora Isaka Borga koji putuje autom, iz Stokholma u Lund, u društvu sinovljeve žene Mariane (Ingrid Tulin), kako bi primio počasnu titulu doktora kao nagradu za životno delo. Na putu, profesorova lična egzistencijalna kriza se razbuktava, potpomognuta sećanjima i snovima, strahom od smrti i osećanjem da je vreme isteklo, što ga nagoni na preispitivanje vlastitog života.

Glavnu ulogu u filmu igra velikan švedske kinematografije, reditelj i glumac, Viktor Šjostrem kojem je, na ovaj način, ukazano poštovanje od strane mlađeg kolege i “učenika” Ingmara Bergmana.

Film je osvojio “Zlatnog medveda” 1957. godine na filmskom festivalu u Berlinu.

 

 

 

 


Podeli na:

facebook twitter