Film 13. Jun 12. 20:30

Tagovi

Ingmar Bergman: Sramota + Kao u ogledalu

20.30h

Sramota (Skammen, 1968)

Režija: Ingmar Bergman
Scenario: Ingmar Bergman
Uloge: Liv Ullman, Max von Sydow, Gunnar Björnstrand
Trajanje: 103 min

Sramota je drugi film Trilogije, nastao između “Vučjeg doba” i “Anine strasti”. Sva tri filma snimljena su na ostrvu Faro, sa glumačkim parom Liv Ulman i Maks fon Sidovom. Ovoga puta oni su Jan i Eva, muzičari koji su se povukli na udaljeno Balktičko ostrvo gde uspevaju da prežive gajeći i prodavajući voće i povrće. Međutim, kada rat stiže i na ostrvo, Jan i Eva ne razlikuju zaraćene strane, obuzeti su krivicom i stidom.

Bergmanov pristup situaciji u kojoj su se našli Jan i Eva je uverljiv u svetlu istorijskog iskustva u Švedskoj i film se hvata za tradicionalnu švedsku neutralnost. U jednom intervjuu Bergman je tvrdio da je film poticao “od paničnog pitanja: Kako bi se ja ponašao za vreme rata da je Švedska bila okupirana?” “Sramota”, rekao je, “nije toliko o bombama koje padaju koliko o postepenoj inflitraciji straha”.

22.15h

Kao u ogledalu (Såsom i en spegel, 1961)

Režija: Ingmar Bergman
Scenario: Ingmar Bergman
Uloge: Harriet Andersson, Gunnar Björnstrand,
Max von Sydow, Lars Passgård
Trajanje: 89 min

“Kao u ogledalu” ili “Kao kroz tamno staklo” je prvi deo Bergmanove tzv. ‘kamerne trilogije’ (slede “Zimska svetlost” ili “Pričesnici” i “Tišina”).

Sam termin ‘kamerni film’ Bergman je upotrebio kako bi uspostavio vezu s Strindbergovim dramama, s jedne strane, i muzičkim žanrom, s druge strane. I ovaj film je baš kao kamerno muzičko delo koje se izvodi na malom prostoru za uži krug slušalaca, na malom broju instrumenata.

Naslov filma “Kao u ogledalu” je preuzet iz Biblije iz “Himne ljubavi” (prve poslanice Korinćanima): “Jer sad vidimo kao u ogledalu, u zagonetki, a onda ćemo licem u lice…” a odnosi se na to da je ljudsko shvatanje boga za života nejasno, maglovito, mutno, kao pogled kroz tamno staklo koji se razbistri tek posle smrti.

Film je nagrađen Oskarom za najbolji strani film 1962. godine.

Podeli na:

facebook twitter