Aktivizam, Film, Razgovor 01. Nov 12. 18:00

Tagovi

NLO: Umetnost radi akcije 5

NOVOSADSKA LEZBEJSKA ORGANIZACIJA – NLO

UMETNOST RADI AKCIJE 5
lezbejski aktivistički festival

Ove godine festival posvećujemo bendu Pussy Riot.

Svi programi festivala “Umetnost radi akcije” održavaju se u Omladinskom centru CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad. Ulaz na programe je slobodan.

1. DAN

18h Projekcija filma“Audre Lorde – The Berlin Years 1984 to 1992”

“Odri Lord – Berlinske godine 1984 – 1992”
Režija : Dagmar Schultz
Žanr : Dokumentarni film
Trajanje : 60 min.
Jezici : Engleski i nemački (sa titlom na engleskom)

Audre Lorde, (1934 – 1992) je Afro Američka pesnikinja, lezbejka, autorka i jedna od najznačajnijih aktivistkinja feminističkog Afro-Američkog pokreta i lezbejskog pokreta u Americi.

Ovaj film govori o neispričanom poglavlju njenog života, i godinama koje je provela u Nemačkoj, inspirišući prvi pokret “Crnih Nemaca/Nemica”, podržavajući ga, s ponosom, kao Afro-Nemački pokret. Njena važna uloga tokom berlinskih godina bila je i u ohrabrivanju “Belih Nemačkih” feministkinja da se suoče sa sopstvenim rasizmom.

Ovaj film takođe osvetljava i njenu bitku sa kancerom. Naime, u Berlinu, gradu koji je postao njen treći dom, naišla je na tretman koji joj je produžio život za osam godina u odnosu na prognoze koje su joj davali američki lekari.

19:30h Projekcija filma “Relations. 25 YEARS OF THE LESBIAN GROUP ŠKUC-LL Ljubljana”
“Odnosi. 25 GODINA LEZBEJSKE GRUPE ŠKUC – LL Ljubljana”

Režija : Marina Gržinić, Aina Šmid, Zvonka T Simčič
Scenario: Marina Gržinić
Žanr : Dokumentarni film
Trajanje: 84 min.
Jezici : Slovenački, srpski, hrvatski ( sa titlom na engleskom)

Ovo je film o 25-o godišnjici lezbejske grupe ŠKUC-LL (1987-2012) i lezbejskom pokretu u bivšoj Jugoslaviji. Film postavlja u kontekst LGBT zajednicu i nastanak lezbejskog pokreta u odnosu na politiku, ekonomiju, kulturu, umetnost i pravno državne strukture. Kontekstualizacija se događa na socijalno-političkim nivoima, nastalim u okviru konkretnih vremenskih perioda : početak kada se raspada socijalizam i prelazi u neoliberalni kapitalizam, a zatim period tokom devedesetih godina koji oslikava tranziciju sve do današnjih dana i krvavog neoliberalnog globalnog kapitalizma.

Film sadrži analize pokreta u Evroskoj uniji nakon 2004. godine, kada Slovenija postaje članica Unije i sadrži diskusije i analize “klime” koja je usledila nakon diskusije i odbijanja novog porodičnog zakona u Sloveniji 2012. godine.

Film predstavlja raznolikost procesa marginalizacije i borbe za prava lezbejskih i LGBT zajednica u Sloveniji i na prostorima bivše Jugolavije. To je borba za vidljivost, ali i svedočenje o neverovatnoj moći lezbejskog pokreta. Film se sastoji iz intervjua, dokumenata, umetničkih projekata, noćnog života, političkih nastupa i kritičkih pozicija. Film takođe govori i o Evropi, globalnom svetu kapitalizma, kao i o statusu lezbejki danas. Ostale teme koje su obuhvaćene su udruživanja, istorija, relacije i udruživanja sa feminizmom, gej, transdžender i kvir zajednicama… Film pruža oštru kritiku diskriminacije, rasizma i fašizma u Evropi danas.

Film je napravljen BEZ budžeta i bez bilo kakvog finansijskog ulaganja od strane vlade ili nevladinog sektora.

21:15h tribina POKRENIMO OTPOR – feminističke perspektive

Učestvuju :

Staša Zajović, Žene u crnom, Beograd
Vera Kurtić, Ženski prostor, Niš
Biljana Stanković Lori, Novosadska Lezbejska Organizacija – NLO
Moderatorka : Tijana Popivoda, NLO

Tribina i javna diskusija bave se upravo načinima otpora koje su koristile feminističke i lezbejske grupe na ovom prostoru, od kraja 80 – ih do danas. Kako su se pozicije feminističkih organizacija menjale, šta je to pokretalo otpor, gde leži večita snaga feminističkih grupa. Gde smo danas i šta je potrebno za pokretanje pravog otpora klerodesničarskoj vladavini u zemlji.

Srdačno pozivamo sve zainteresovane građanke i građane da prisustvuju i učestvuju u diskusiji.

Podeli na:

facebook twitter