Razgovor 26. Dec 17. 19:00

Tagovi

Novi modeli kolektivnog stanovanja

Razgovor i prezentacija projekta ​Projekthaus Potsdam

Gost-predavač: Petar Atanacković

Omladinski centar CK13 vas poziva na prezentaciju i razgovor sa Petrom Atanackovićem, aktivistom  i jednim od koordinatora projekta Projekthaus Potsdam (Nemačka).

Projekthaus Potsdam je mesto praktičnog pokušaja društvenih alternativa, samoorganizovani prostor za zajedničko stanovanje, život i rad, kao i za društveno-politički angažman.

Pored stambenih kapaciteta, Projekthaus Potsdam poseduje radne prostorije, prostorije za seminare i radionice (stolarsku, keramičku, tekstilnu radionicu, biciklopopravljaonu, pozorišnu i fotografsku radionicu), obezbeđujući kontinuiranu podršku različitim grupama i pojedincima sa prostorom, infrastrukturom, tehničkim resursima, znanjem i finansijama.

Projekthaus Potsdam sprovodi programe i aktivnosti na području ekologije, solidarne ekonomije i održivog razvoja. Ostala važna područja delovanja su upravljanje projektima, savetovanje za kolektivne stambene projekte, integracija izbeglica i izvaninstitucionalno obrazovanje.

Pitanja i problemi koja ćemo u razgovoru otvoriti su problemi stambenih politika i mogućnosti razvijanja novih, alternativnih, neprofitnih modela stanovanja, zasnovanih na udruživanju, saradnji i solidarnosti.

Omogućava li naše društvo i država horizontalni razvoj inicijativa koje će delovati unutar zajednice i kao odgovor na socijalno neosetljive stambene politike u atmosferi slobodnog tržišta? Prepoznaju li građani i država značaj (samo)organizovanih napora u poboljšanju celokupnih životnih uslova? I koja je uloga solidarnosti u organizovanju, mobilizaciji i osnaživanju ljudi danas?

 

 

 

 

 

Ovaj događaj je deo projekta “Naša samouprava”, u okviru kojeg se bavimo animiranjem građana za aktivno učešće u lokalnoj samoupravi i zagovaranjem prava na autonomno odlučivanje o lokalnim pitanjma, kao jednog od osnovnih preduslova demokratizacije društva.

Podeli na:

facebook twitter