Orkestar namera
Muzički događaj 06. Nov 18. 21:00

Tagovi

Novo u popularnoj muzici: Orkestar namera

Nastupaju:

Ana Dragićević – bas
Željko Diklić – sintisajzeri, gitara
István Csík – bubnjevi, perkusije
Giovanni di Domenico – fender rhodes

Nastup predstavlja rezultat rada u okviru radionice Listen/Silent koju vodi italijanski umetnik Giovanni di Domenico, a koja ima za cilj da kreira “orkestar namera”, orkestar koji teži da se odupre gravitaciji konvencija i gde umesto partitura učesnici/izvođači za materijal izvođenja imaju sami sebe, tj. Kompoziciju sopstvenih namera. Ovo se postiže putem uputa koje Domeniko naziva “muzičkim anagramima” – karticama koje sadrže višeznačne poruke i koje se iscrtavaju specijalno za određeni ansambl i u određenim bojama, a čiji smisao zavisi od individualne pozicije posmatranja i osećanja. Ova metoda služi za pripremu učesnika da se upuste u proces kreiranja otvorenog dela, podstaknuti “uputstvima” iz datog anagrama.

Rezidencija Đovanija di Domenika se realizuje u okviru projekta “Novo u popularnoj muzici”, koji propituje odnos savremene i nove popularne muzike. Iako popularna muzika može imati komercijalni potencijal na uštrb kvaliteta muzičke ekspresije, inovacije i participativnosti, ona pak odiše autonomnim tendencijama u muzičkoj kreativnosti. Uzimajući u obzir ovu dvosmislenost, projekat teži da markira progresivne tendencije u savremenoj muzici ugošćavanjem kompozitora i muzičara koji su aktivni na raskršću savremene popularne i tzv. ozbiljne muzike. Implementacijom ovih tendencija kroz izvođenja, radionice i razgovore, želimo da otvorimo nove prostore muzičkog istraživanja i produkcije, i da podstaknemo aktualizaciju i kontekstualizaciju kroz preispitivanje trenutnog stanja na lokalnoj muzičkoj sceni.

Rezidencijalni program “Novo u popularnoj muzici” organizuje Omladinski centar CK13, uz resusrsnu podršku Zavoda za kulturu Vojvodine i finansijsku podršku Gradske uprave za kulturu Novog Sada.

Podeli na:

facebook twitter