Film, Razgovor, Saopštenje 18. Oct 14. 20:00

Tagovi

Povodom napada

Više objekata napadnuto je od strane vandala koji su naneli veliku štetu tim objektima i onesposobili ih za rad. Napadi na ove objekte počeli su juče 16. 10. u ranim jutarnjim satima kada je, najpre, stradala pekara “Dva brata” u Somboru, potom kamenovana pekara “Vojvođanka” u Novom Sadu, a na jednu pekaru u Staroj Pazovi je bačena bomba. Noćas, 17. oktobra, oko 1 sat posle ponoći, napadnuta je i pekara “As Pek” u Rumenačkoj ulici u koju je ubačen molotovljev koktel, pa je unutrašnjost potpuno izgorela, a intervenisali su i vatrogasci. Pekara “Evropa” zasuta je kamenjem, a stradao je i lokal “Baš ćevap”. I nekoliko pekara u Vršcu su žrtve napada huligana.

Najoštrije osuđujemo ovaj i svaki drugi akt nasilja.

Podsećamo da je važno reagovati i imenovati zločin kada se javi u ovakvom obliku jer on jeste ozbiljna pretnja ljudskoj bezbednosti. Ovo nije usamljen primer širenja mržnje, stvaranja atmosfere straha i pozivanja na istrebljenje.

Omladinski centar CK13 apeluje na nadležne da protiv ovakvih i sličnih akcija i organizacija preduzme adekvatne mere, u cilju očuvanja bezbednosti svih ljudi, kako u Novom Sadu, tako i šire.

Pozivamo građane i građanke da nam se pridruže u borbi protiv nacionalizma, fašizma, homofobije, u borbi za ljudska prava i prava manjinskih grupa, u borbi za rodnu ravnopravnost, u borbi za slobodu izražavanja i poštovanje svih vidova različitosti.

Ovim povodom u subotu, 18.10. u 20h prikazaćemo film “Čija je ovo pesma” (više o filmu http://adelamedia.net/movies/whose-is-this-song.phttp://adelamedia.net/movies/whose-is-this-song.phpttp://adelamedia.net/movies/whose-is-this-song.php), kao jedan mogući prikaz tumačenja apsurdnosti koncepta nacionalnosti, kroz simbole nacionalne pripadnosti (u ovom slučaju jedne pesme), a koji može poslužiti kao pokretač dijaloga među nama i kritičkog pristupa ovom iznova iskrsavajućem problemu. Ulaz je slobodan. Dođite.

Kolektiv Omladinskog centra CK13

 

Podeli na:

facebook twitter