Predstava 14. Mar 17. 20:00

Tagovi

Predstava “Novi Svetski poredak”

Predstava po motivima drame Harolda Pintera “Novi svetski poredak”.

 

Drame Harolda Pintera dugo nisu igrane u srpskim teatrima. Ova činjenica je dobar povod za novi dijalog s velikim dramskim piscem čija dela su (naročito pozna), danas više nego aktuelna. Osnovna zamisao predstave “Novi svetski poredak” je da se nevelika, ali značajna Pinterova drama (u kombinaciji sa delovima drugih dramskih tekstova poput “Još jedno pred polazak” i “Gorštački jezik”) pretvori u specifičan dramski kolaž koji razotkriva krik savremenog čoveka koji više nije u stanju da razlikuje istinu i laž, čoveka koji se slepo drži za savitljivi štap demokratije kojom upravljaju bombe, dronovi, mediji, vrednosti globalnog potrošačkog društva, nafta, gas, krupan kapital, iskrivljena religijska osećanja, tajne službe…

Drama “Novi svetski poredak”, prema rečima samog autora, bavi se torturom i bila je inspirisana zlostavljanjem Kurda u Turskoj, posebno kurdskih intelektualaca koji su tokom dugog niza godina u ogromnom broju bili zatvarani i brutalno mučeni. Ova drama, pomenuto je, u tesnoj je vezi i sa prethodnim Pinterovim komadima, koji takođe govore o torturi, pokazujući čak i širi spektar mogućnosti. Ipak, svi pomenuti dramski tekstovi u trenutku nastajanja nisu bili politički motivisani, u njima tema nije odnos Turske prema Kurdima. Tema je razotkrivanje brutalosti mehanizama kojima nevidljiva ruka vlasti lomi kičmu pojedinca, ubijajući njegovu želju za spoznajom istine. A kada glad za istinom prestane, individua u novom svetskom poretku postaje slobodna.

Naslov drame “Novi svetski poredak” najpre upućuje na frazu koju je 1990. godine izrekao Džordž Buš („Out of these troubled times, our fifth objective — a new world order — can emerge“), a koju je, zatim, Pinter u drami promenio u frazu – „čišćenje sveta za demokratiju“. Jasno je da je u proteklih petnaestak godina intenzitet „čišćenja“ bitno uvećan, i stoga bavljenje Pinterovim „Novim svetskim poretkom“ danas, 2016. godine, predstavlja apsolutnu nužnost.

Srđan Radaković, reditelj

 

Glumačka postava u predstavi „Novi svetski poredak“:

Marijana Prpa Fink
Agota Vitkai Kučera
Predrag Momčilović

Ostatak tima:
Marina Sremac (kostimograf)
Žarko Lazić (dizajner svetla)
Srđan Radaković (reditelj)

Podeli na:

facebook twitter