Literarni program 27. Jan 17. 19:00

Tagovi

Predstavljanje knjige queer kratkih priča

U saradnji sa organizacijom Queer Montenegro iz Podgorice, pozivamo vas na književno veče u okviru kojeg će biti predstavljena knjiga queer kratkih priča proistekla iz regionalnog književnog konkursa “Write queer” raspisanog krajem prošle godine.

Žiri regionalnog konkursa za kratku queer priču „Write queer“ u sastavu Vasko Raičević, književnik, predsjednik žirija i članice Aleksandra Nikčević – Batrićević, lingvistkinja i prevoditeljica, Dragana Tripković, književnica, Jelena Čolaković, ljudsko-pravaška aktivistkinja i Ivana Vujović, aktivistkinja i pjesnikinja, je donio odluku o nagradama i dodijelio prvu, drugu i treću nagradu.

Prvu nagradu za najbolju kratku queer priču dobila je priča „Nesretni život Sofije R.“ autorke Lejle Kalamujić (Bosna i Hercegovina). Drugu nagradu osvojila je priča „Metamorfoza 46xx“ autorke Ane Leković (Crna Gora). Treću nagradu dobila je priča pod naslovom „Učim psa da se vozi na biciklu“ autorke Dragoslave Barzut (Srbija).

Obrazloženje žirija:

„Nagrađene priče, iako različite u stilu i formi, ujednačene su u nesumnjivom literarnom kvalitetu.
Prvonagrađena priča „Nesretni život Sofije R.“ pisana u klasičnoj formi otkriva autorku istančanog literarnog senzibiliteta i ozbiljne posvećenosti ultimativnim vrijednostima pisane riječi. Odabirom teme bosanska spisateljica Lejla Kalamujić veže se za tradicionalni prosede iz kojeg u našu stvarnost transponuje konkretne književne elemente inspirisane queer motivima. Njeno pismo izaziva snažnu emociju kod čitaoca, temeljito zadire u ljudsku patnju, a autorki obezbjeđuje zasigurno respektabilnu književnu budućnost.

Priča „Metamorofoza 46 xx“ crnogorske autorke Ane Leković jedna je od najzapaženijih priča ovog konkursa. Autorka vrlo vješto nudi promišljeno i sadržajno štivo nastalo u raskoši stvaralačke imaginacije. Sudeći po ovom tekstu, Ana Leković može biti vrlo uvjerljiv primjer u otvaranju novog poglavlja u crnogorskoj književnoj stvarnosti.

Trećenagrađena priča „Učim psa da se vozi sa mnom na biciklu“, srpske autorke Dragoslave Barzut puna je simbola vješto ukomponovanih u poetičnu atmosferu opisa ljudske bahatosti i bezosjećajnosti, kroz tragediju jednog psa. Autorka je autoironična u svom iskrenom i ekspresivnom objašnjenju porušenih vrijednosti i neosjetljivosti svijeta na patnju. Time obezbjeđuje sebi mjesto u ekipi najboljih priča ovog konkursa, ali i u prostoru potencijalne queer književnosti“.

Na promociji će govoriti:

Dragoslava Barzut i Lejla Kalamujić, nagrađene autorke,

Dragana Tripković, književnica i članica žirija,

Danijel Kalezić, aktivista Queer Montenegro

Voditelj programa: Bojan Krivokapić, pisac

Podeli na:

facebook twitter