Literarni program 23. May 17. 20:00

Tagovi

Promocija knjige “Znaš li da je Mihail Kamenski zapalio Galac”

Pozivamo vas na promociju knjige “Znaš li da je Mihail Kamenski zapalio Galac” pisca Aljoše Ljubojevića, koja će se održati u Omladinskom centru CK13 u utorak, 23. maja od 20 časova. Sa autorom će razgovarati Đorđe Majstorović.

Radi se o knjizi koja je prošle godine pobedila na konkursu “Đura Đukanov” Narodne biblioteke “Jovan Popović” iz Kikinde, za rukopise autora mlađih od 30 godina. Aljoša Ljubojević je novinar i pisac već poznat književnoj publici u regionu. Rođen je 1988. godine u Sarajevu, dok trenutno živi i radi u Bijeljini. Diplomirao je novinarstvo upravo u Novom Sadu 2011. godine, kada je osvojio i drugo mesto za kratku priču na međunarodnom festivalu “Vojislav Despotov”, a tokom studija je bio novinar i urednik časopisa “Indeks”. Njegova prva zbirka priča “Bez filtera” predstavljena je na beogradskom sajmu knjiga 2012. godine. Priče su mu uvrštene u savremenu književnost Republike Srpske i prevođene su na engleski jezik.

U knjizi “Znaš li da je Mihail Kamenski zapalio Galac” Aljoša Ljubojević piše o ratu iz ugla deteta, maglovitim sećanjima iz tog perioda i gorčinom odrastanja u ratom zahvaćenoj zemlji. Ono što je karakteristično za ovu zbirku jeste eksperimentisanje sa pisanjem kratkih priča u formi stiha, gde su neke od priča kraće i od jedne stranice, a takođe je specifično i korišćenje fotografija koje učestvuju u kreiranju samih priča.

Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Jasna Novakov-Sibinović, izvršna urednica izdavačke kuće “Geopoetika”, Ivan Radosavljević, urednik “Književne radionice Rašić” i Zvonko Karanović, književnik.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Đura Đukanov“ su: Branko Ćurčić iz Sombora (2005), Marica Puškaš iz Novog Sada (2006), Biljana Ćućko iz Batajnice (2007), Dragana Dukić iz Kikinde (2008), Ivica Milarić iz Novog Sada (2009), Dušan Vejnović iz Novog Sada (2010), Dragoslava Barzut iz Vrbasa (2011), Bojan Krivokapić iz Novog Sada (2012), Dejana Savić iz Kragujevca (2013), Dalibor Pejić iz Beograda (2014) i Jelena Marinkov iz Kikinde.

Podeli na:

facebook twitter