Promocija, Razgovor 23. Jan 17. 19:00

Tagovi

Promocija novog broja časpisa “Elementi”

Novi ”Elementi”, bave se temom o kojoj ste bar jednom razgovarali. Kroz seriju ilustrovanih mapa, deset autorskih tekstova, crteže i grafikone, temat sedmog broja pod naslovom ”U senci belog grada”, posvećen je dugoročno aktuelnom i pomalo kontroverznom pitanju odnosa Beograda i Srbije, sada obrađenom na originalan i studiozan, ali i pomalo neočekivan način.

Opadanje populacije i starenje stanovništva danas predstavlja jedan od najvećih društvenih izazova u Republici Srbiji. Ovo pitanje je već dugo i tema za domaće naučnike, dok u javnosti izaziva različite potrese, a često i mnogo nesporazuma. U tom procesu, Beograd igra centralnu ulogu – dok po broju stanovnika Srbija u jednoj deceniji izgubi grad veličine Novog Sada, godišnje se u Beograd preseli grad veličine Sombora.

Ova demografska situacija otvara puno teških pitanja. Zašto je Beograd tako bolna tema za pet miliona građana Republike Srbije koji ne stanuju u prestonici? Da li za svoje dimenzije Srbija ima preveliki glavni grad? Kako se ova nesrazmera ogleda u demografskim podacima i kartografiji, a kako u ekonomiji, kulturi, odbrani, ekologiji, javnom zdravlju, infrastrukturi?

Uz temu broja, Elementi donose i priče o civilizaciji hleba, novim gospodarima hrane, siromaštvu, suicidu, hormonima, Lajbnicu, Hitleru, Slovenima, putu na Mars i kontaktu sa drugima. Časopis u izdanju Centra za promociju nauke ima 108 strana, bogato je ilustrovan i u potpunosti urađen u domaćoj produkciji. Cena časopisa je skromna, samo 290 dinara, a ljubitelji imaju i mogućnost pretplate.

Sedmi broj se premijerno našao u prodaji na CPN tribini ”Osnove geek kulture” u ponedeljak, 26. decembra, dok će se u knjižarama i na kioscima širom Srbije naći 29. decembra.

Na promociji časopisa govoriće glavni i odgovorni urednik časopisa Slobodan Bubnjević i pomoćnici urednika Jovana Nikolić, Nikola Zdravković i Ivana Horvat.

Podeli na:

facebook twitter