Literarni program 17. Oct 17. 20:00

Tagovi

Promocija publikacije “Demografija nedostajanja”

Pozivamo vas na promociju publikacije “Demografija nedostajanja”, nastale tokom kolonije u Malom Iđošu, koja je održana u julu ove godine.

Ova publikacija nastala je kao plod zajedničkog rada mladih umetnika i umetnica, a ideja je bila spojiti ljude koji se bave pisanjem i dizajnom i omogućiti im da se tokom jedne radne nedelje intenzivno bave svojim izražajem, kao i da pokušaju da prošire svoje vidike kroz upliv u druge vidove umetnosti.

Kolonija u Malom iđošu predstavlja i neku vrstu kontinuiteta u radu Omladinskog centra CK13, jer su se slični procesi rada odvijali i ranijih godina. Najpre, kroz ciklične radionice kreativnog pisanja, ali i na multimedijalnim kolonijama koje su se već dešavale u Malom Iđošu i Sremskim Karlovcima. Iza svih pomenutih ciklusa ostajao je neki materijalni rezultat rada, pa je tako i ova publikacija još jedna u nizu nečeg što pokazuje šta sve može proisteći iz toga kada se radi izolovano od svakodnevnice, makar i na tako kratko vreme kao što je to bilo ovoga puta.

Osnovna tema letošnje kolonije bila je subverzivna umetnost, a u Malom Iđošu se okupilo desetoro mladih ljudi, mahom iz Novog Sada, uz dvoje “pridošlica” iz Zagreba i Pančeva. Koloniju je vodio Đorđe Majstorović kao književni urednik, u saradnji sa Nikolom Rajićem koji je radio i na dizajnu ove publikacije. Gostujući predavači/ce su bili Maja Solar i Ivan Radenković iz kolektiva Gerusija, koji su pričali o subverzivnim praksama u književnosti, kao i Mirjana Radovanović i Miloš Miletić iz udruženja Kurs iz Beograda, koji su predstavili svoj rad na polju dizajna u različitim formama. Svi oni su i ranijih godina na neki način bili uključeni u umetničke kolonije u organizaciji CK13.

Nakon dva dana teorijskih predavanja, javila se ideja da ova publikacija ima zajednički koncept i da on bude zasnovan na građi koju smo pronašli u jednoj napuštenoj kući u Malom Iđošu. Šta je iz svega toga proizašlo, imaćete priliku da vidite i čujete i od nekih od autora i autorki, na promociji sledećeg utorka, kada ćete moći da preuzmete i besplatan primerak publikacije.

U publikaciji “Demografija nedostajanja” možete naći književne radove Alena Brleka, Nikole Dojića, Jovane Ilkić, Đorđa Majstorovića, Marine Radovac i Gorana Stamenića, kao i ilustracije Miloša Tadijina.

Podeli na:

facebook twitter