Radionica 26. Oct 14. 13:00

Tagovi

Radionica/slušaonica nove muzike

“U potrazi za izgubljenim zvukom”

Savremena muzika, posebno ona nastala u poslednjih nekoliko decenija, stavila je fokus na odnos akustičke strukture i njene jezičke reprezentacije. Usložnjavanje “muzičkog sadržaja” paradoksalno je proizvelo dve reakcije: visoku specijalizaciju muzičko-teoretskog jezika koju šira javnost ne poznaje, sa jedne, te stvaranje esejističkog (u najboljem slučaju) diskursa impresije i asocijacije sa druge strane, koji, pak, dopire do šireg kruga ljudi zainteresovanih za savremenu muziku.

Drugim rečima, šta je to danas što omogućuje da se jedno delo savremene muzike, a posebno ono koje dolazi iz eksperimentalne prakse, percepira kod slušalaca kao „delo“ ili „postupak“. Kakvo je to slušanje? Da li imamo verbalni aparat koji bi nam omogućio definisanje našeg slušalačkog iskustva? Ili se zvuk, ipak, vratio u domen neverbalnog iskustva? Odnosno, da li smo, ipak, u mogućnosti, danas, da tačnije uvidimo narativne strategije percepcije, analize i kritike muzike.

10352253_490844437697434_8340395140366765747_n

U okviru radionice razmenjivaćemo svoja slušalačka iskustva i zbunjenosti – zapisivanjem, razgovorom, primerima.Slušaćemo: William Basinski, John Cage, Oval (Marcus Popp), Zeitkratzer i Alvin Lucier.

Radionicu vodi Ksenija Stevanović, urednica muzičkog programa Radio Beograda 3.

Ulaz je slobodan, a početak radionice je zakazan za 13h.

Radionica je deo projekta “Ansambl Studio 6 – koncerti i radionice” podržan od strane Ernst von Siemen Music Foundation i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine.

Podeli na:

facebook twitter