Muzički događaj 19. May 17. 21:00

Tagovi

Seine + Ensh + Sergio Longue

Seine je nastao u srednjoškolskim danima kao kantautorski odraz Ivana Ščapeca, tekstopisca i gitariste noise-pop grupe Vlasta Popić. Vodeći se svojom unutarnjom, nežno-agresivnom senzibilnošću, na gimnazijskim akustičnim večerima polako stiče slavu kao duhovni srodnik američkog freak-folk pokreta. Nakon nekoliko demo snimaka, romantičnom jedincu pridružuje se Tena Rak koja na sebe preuzima pevanje bek-vokala, sviranje harmonike i udaraljki. Otprilike u isto vreme njih dvoje počinju svirati i u poznatijoj sestrici Vlasti Popić.

Početkom godine 2011. izbacuju svoj prvi album pod imenom „2007-2009“, nakon čega polako, ali sigurno, kreću s koncertima diljem regije. Seinove se pesme s vremenom pojavljuju na državnom radiju, a ”Valcer za kraj” završava i na prvoj kompilaciji regionalnog ”Bistroa na rubu šume”. U februaru 2014. izlazi njihovo drugo EP izdanje, a u decembru iste godine i treće izdanje, live koncert iz beogradskog Rexa.

Polovinom 2015. Tena Rak napušta grupu i Seine se opet vraća originalnoj mono-postavi. Tako provodi ostatak te godine, tražeći i stvarajući, snimajući skice I eksperimentišući. Nakon tridesetak koncerata, Ščapecu se pridružuju Dimitrij Mekotanović (Vlasta Popić, Radost) i Boško Mijušković (Straight Mickey & The Boyz, Škrtice), poznata lica regionalne punk scene.

Početkom 2016. izbacuju svoj prvi bendovski singl “Kritika čistog razuma” i počinju svirati koncerte kao punokrvni bend. Ističe se koncert u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu pod pokroviteljstvom HRT-a. U julu odlaze na Demofest u Banja Luku i u konkurenciji od 450 bendova osvajaju prvo mesto, produkciju i snimanje debi studijskog albuma. Nakon toga je usledila srednjo-evropska turneja gdje je Seine odsvirao 16 koncerata u 17 dana, a vrativši se, ušao u studio i snimio album koji je trenutno u procesu miksanja. U međuvremenu, zbog obaveza s drugim bendovima, Boško Mijušković je pauzirao svoj koncertni angažman s grupom, a na bas gitari se pridružuje koprivnički vunderkind Ivan Grobenski (Moskau, Bubblegum).

Za 2017. najavljene su još dve evropske turneje i izlazak albuma na jesen. Svoju muziku su iz nehaja počeli nazivati dark-post-folk.

 

Članovi:

Dimitrij Mekotanović – bubanj

Ivan Grobenski – bas

Ivan Ščapec – gitara, glas

Boško Mijušković

Vuk Zvuk

 

https://www.youtube.com/watch?v=xpcIiAXUbc4https://www.youtube.com/watch?v=OavGnvuOnyghttps://www.youtube.com/watch?v=G5jMLjwYD_Q

 

Ensh je art-pop projekat producenta Milenka Vujoševića, koji već godinama unazad stvara i uznemirava Severnu Ameriku i Evropu.

Redefinišući postavke žanra Ensh uspešno kreira autentičnu i jedinstvenu viziju elektro-popa uz snažnu bas podlogu, izražen sint zvuk i dominantan glas.

Prvi album “Belgrade”, objavljen 2013. kolekcija je neurotičnih numera promenljive dinamike, koje pričaju priču o povratku u rodni Beograd iz daleke Kanade. Drugi album “Both Of Them Milenko” (2015.) donosi novi kvalitet muzičkog izraza, uz jači fokus na ritam i beat, i pesme na engleskom i srpskom jeziku.

U susret najnovijem albumu, na kome vredno radi, nizu se singlovi poput obrade “Krokodili dolaze” (malog omaža Eletkričnom orgazmu), preko uspešne saradnje sa dobropoznatim lokalnim producentom Memetom na singlu “Gender Bending”, do najnovijeg singla “Krtice” koji daškom rok zvuka unosi novu vrednost u već prepoznatljivi stil.

Ensh je atrakcija koju je neophodno ne samo zvučno već i vizuelno doživeti, kako kroz oštre i esperimentalne spotove tako i kroz energijom nabijene žive performanse. Na permanentnoj turneji, već godinama unazad, svirao je festivale poput Beer Gardena u Beogradu, Canadian Music Week-a u Torontu, Electric Picnic festivala u Irskoj i Exit-a. Ovog proleća ponovo kreće na put u tandemu sa pionirom elektro zvuka, Sergio Lounge, gde će regionu predstaviti novi singl i novi live act.

 

Sergio Lounge, dvadesetčetvorogodišnji tastaraturista iz Beograda, uspešno se bavi muzikom i srodnim aktivnostima od malena. Pre nego što je pronašao svoj žanr i svoj instrument, oprobao se u raznim sastavima svirajući gitaru, bas gitaru, flautu, kontrabas. Žanr koji je prihvatio na kraju najbolje pristaje njegovom imenu – lounge muzika, sa primesama diska, italo-diska, šlagera i eksperimentalne muzike.

Ljubav prema njegovom instrumentu, tastaturi, javila se pre par godina. Originalno razmatrajući da nauči da svira klavijaturu, nije uspeo da nadje odgovarajući model koji ce savršeno pristajati njegovoj jedinstvenoj personi. U naletu inspiracije, kači svoju šarenu tastaturu oko vrata i započinje koncertnu aktivnost.

Suprotno ustaljenom mišljenju, Sergio nikada nije svirao pisaću mašinu. Izlet u te vode ostavlja za svoj unplugged koncert 2018. godine.

Podeli na:

facebook twitter