Literarni program 05. May 17. 20:00

Tagovi

Slem u književnosti

Pozivamo vas na književno veče sa autorkama Elenom Prendžovom iz Skoplja i Katarinom Fiamengo iz Beograda. U fokusu ove večeri će biti slem poezija, ali ćemo sa našim gošćama razgovarati i o prevodilačkom radu, međunarodnoj i regionalnoj književnoj saradnji, kao i generalno o formi i tematici novije poezije.

Razgovor će voditi pisac Đorđe Majstorović.

Knjiga koja je jedan od povoda za ovaj razgovor jeste ,,Politički korektna poezija/Ljuboljubiva (izbor)” Elene Prendžove i ,,Simbiozi” Katarine Fiamengo. U pitanju je dvojezična zbirka poezije u izdanju ,,Sovremenosti” iz Skoplja. Elenina poezija je izbor iz dve zbirke, objavljene 2014. godine, u prevodu na srpski (prevod: Katarina Fiamengo). Katarinina zbirka ,,Simbioze” je prvo izdanje zbirke, u prevodu na makedonski (prevod: Elena Prendžova).

Elena Prendžova je slemerka, feministkinja i lilitka. Skopljanka koja se najmanje druži sa Skopljancima. Politički korektna osoba koja je nezainteresovana za politiku. Najbolje se oseća u sopstvenoj koži – čak i ako je odrana. Zvanično: magistarka književnih nauka i autorka šest zbirki poezije. Takođe, urednica jednog književnog časopisa i nekoliko antologija, ali i organizatorka slem takmičenja i voditeljica radionica slem poezije za srednjoškolce.

Katarina Fiamengo je rođena u Kladovu. Piše poeziju, haiku i kratke priče. Objavljuje radove u književnim zbornicima, časopisima i na portalima. Učesnica je regionalnih književnih festivala i dobitnica više regionalnih nagrada za poeziju i prozu. Takođe, uređuje rubrike poezije u elektronskom časopisu ,,Afirmator”. Živi u Beogradu.

Knjige:   ,,Rcioadina” (zbornik radova sa književne radionice CSM-a, 6 autora, radionicu vodio Draško Miletić, Beograd, Srbija, 2005), ,,Profili” (zbirka poezije, KK ,,Branko Miljković”, Knjaževac, Srbija, 2007), ,,Veče pre” (zbirka poezije, nagrada Spasoje Pajo Blagojević, Pivske večeri poezije, Centar za kulturu Plužine, Crna Gora, 2009), ,,Simbiozi” (zbirka poezije u prevodu Elene Prendžove na makedonski, ,,Sovremenost”, Skoplje, Makedonija, 2015). Prevela sa makedonskog izbor iz poezije Elene Prendžove ,,Politički korektna poezija/Ljuboljubiva’’ (,,Sovremenost’’, Skoplje, Makedonija, 2015).

Dan nakon ove književne večeri, u subotu od 12 časova, autorke će održati zajedničku radionicu kreativnog pisanja u Omladinskom centru CK13.

 

Podeli na:

facebook twitter