Film 01. May 12. 20:00

Tagovi

Slobodna zona u CK13: Naftovod

Naftovod

Risteard O Domnejl
dokumentarni
Irska / 2010, 80’
jezik: engleski

SINOPSIS
Ubedljiv dokumentarac sniman čitave četiri godine, Naftovod prikazuje malu zajednicu Rosport u zapadnoj Irskoj koja navlači gnev kompanije Shell Oil i celokupne države Irske. Otkriće gasa u ovom zabačenom priobalnom mestu dovodi do jednog od najdramatičnijih sudara različitih kultura moderne Irske. Prava lokalnih farmera i ribara na svoje privatne posede dolaze u direktan konflikt sa interesima jedne od najmoćnijih kompanija sveta. Građani se obraćaju državi za pomoć u nadi da će stati u zaštitu njihovih prava, ali ubrzo otkrivaju da je i vlast na strani korporacije, dajući apsulutnu prednost njenim interesima i dozvolivši joj da upravo u tom kraju postavi naftovod. Pet žitelja Rosporta provelo je 94 dana u zatvoru odbijajući da ustupe svoje zemljište kompaniji Shell. Ovaj nekada miran kraj obuhvaćen je nemirima, naročito od trenutka kada su na lice mesta poslate jake policijske snage.

BIOGRAFIJA REDITELJA
Risteard O Domnejl odrastao je u gradu Tiperari, a leta provodio u oblasti Majo u Irskoj. Diplomirao je teorijsku fiziku na fakultetu Trinity u Dablinu, kao i istoriju i galski jezik na univerzitetu Galway. Danas živi na zapadu Irske. Naftovod je njegov rediteljski prvenac. Rad iza kamere na lokalnim vestima, kao i uredničko mesto u informativnom programu pomoglo je Risteardu da događajima u ovom filmu pristupi sa jedne izrazito izbalansirane pozicije.

NAGRADE I FESTIVALI
Filmski festival IDFA u Amsterdamu, 2010.
Filmski festival u Torontu, 2010.
Festival Britanskog filmskog instituta u Londonu, 2010.

KRITIKA
“Film je izuzetno komponovan i hrabro usnimljen. Iznad svega, on je politički pažljivo koncipiran – u opasnosti nije samo jedno selo, već i sama ideja demokratije, naročito nakon što irska vlada zauzima poziciju sa druge strane naroda, a policija postaje deo korporativnog mehanizma.”
Džon Anderson, Variety

 

 

Podeli na:

facebook twitter