Film 02. May 12. 20:00

Tagovi

Slobodna zona u CK13: Naš rajski vrt

Naš rajski vrt

Mano Kalil
dokumentarni
Švajcarska / 2010, 97’
jezik: nemački, italijanski, francuski, kurdski

 

SINOPSIS
Nalik na mozaik, film Naš rajski vrt prikazuje svako-dnevnicu u “kolektivnoj bašti”, odražavajući multietničko i multikulturalno moderno švajcarsko društvo danas. Ljudi različitog geografskog, verskog, društvenog i političkog porekla obrađuju zemlju na svojim parcelama, jedni do drugih, stvarajući mikrokosmos pun snova, nostalgije, radosti, porodičnih tragedija, životnih prevrata i konflikata. Švajcarski koncept urednosti i uređenosti susreće se sa egzotičnim talentom za improvizaciju, a volja za integracijom i poštovanje konfrontiraju se sa neznanjem. Hrišćani i Muslimani, pripadnici neprijateljskih nacija, uživaju u mirnoj koegzistenciji u botaničkoj bašti, deleći ono što danas deluje najvrednije: vreme, pažnju i prostor. Oni pronalaze put do svojih unutarnjih sopstva, kao i svoje mesto u spoljnom kontekstu i neprekidnom ciklusu zvanom život.

BIOGRAFIJA REDITELJA

Mano Kalil je Kurd, poreklom iz Kurdistana u Siriji. Studirao je istoriju i prava na Univerzitetu Damascus u periodu između 1981. i 1986. godine, da bi zatim otišao u bivšu Čehoslovačku, gde je iznova započeo studije – ovog puta režije igranih filmova. Nakon 1994. Kalil je radio kao nezavisni filmski reditelj za čehoslovačku, a kasnije slovačku televiziju. Od 1996. godine živi u Švajcarskoj i radi kao nezavisni reditelj pretežno dokumentarnih filmova.

NAGRADE I FESTIVALI
Nagrada Pearl, Filmski festival Lokarno, 2011.
Culinary Cinema, Berlinale filmski festival, 2011.
Međunarodni festival Beirut, Liban, 2011.
Freistadt Festival, Austrija, 2011.

KRITIKA
“Raj na Zemlji i u bioskopima. Jedinstven dokumentarac, jednako privlačan i poetičan kao i fikcija. Sreća i bol, ljubav i samoća, sve se stapa u ovoj hirovitoj, ali dirljivoj priči.”
Der Bund

 

Podeli na:

facebook twitter