Literarni program 25. Sep 14. 19:30

Tagovi

Soba za razgovor o napisanom: “Poučak o nizovima: čitanka”

Ovo nije klasičan književni događaj. Ovo nije klasična promocija knjige, niti uobičajeno predstavljanje autorki i autora. Ovo je Soba za razgovor o napisanom, i soba za čitanje. Povod joj je objavljivanje elektronskog zbornika “Poučak o nizovima: čitanka” u kojem su zastupljeni književni tekstovi 31 autorke i autora sa prostora bivše Jugoslavije. Neki od njih biće prisutni, čitaće i razgovarati o napisanom i pročitanom. Takođe, u Sobi će biti reči o kontekstu u kojem je ovaj zbornik nastao, o zajedničkom projektu čiji je on deo, a koji sadrži i delove koji se odnose na video, fotografiju i performans.

Više o “Poučku o nizovima: čitanci”:

Na književni konkurs Omladinskog centra CK13 iz Novog Sada, u prvobitnoj fazi nazvan “Čitanka za začitavanje”, a za književne tekstove koji na različite načine preispituju politička pitanja i fenomene svakodnevice: identitete, klase, ekologiju, moć, centar, periferiju, marginu, i druge, pristiglo je preko 200 prijava iz svih delova bivše Jugoslavije, kao i iz Nemačke, Norveške i Bugarske. Njih 182 ispunilo je zadate uslove (koji se, pre svega, odnose na obim teksta).

Nakon skoro dvomesečnog čitanja, svoje mesto u elektronskom zborniku “Poučak o nizovima: čitanka” našli su književni tekstovi sledećih autorki i autora: Jasne Dimitrijević, Ive Tkalec, Marije Labak, Damira Bojića, Bruna Vrgoča, Natalije Miletić, Nade Dušanić, Aljoše Ljubojevića, Jurice Bakmaza, Marka Antića, Aleksandra Novakovića, Stevana Tatalovića, Josipe Marenić, Ivane Sarić, Matka Abramića, Dragane Dubljević, Tomislava Pavleka, Milice Denković, Almira Kolara, Igora Varge, Josipa Tomića, Dominika Kovača, Karoline Zelenike, Ratka Jakopeca, Miloša Ilića, Dijane Mateše, Miroslava Pelikana, Lucijane Pendo, Gorana Kutlače, Ružice Gašperov i Zorana Svilara.
Zbornik je dobio naslov po priči Ive Tkalec.

Ovaj elektronski zbornik će do kraja septembra biti dostupan online i besplatan za preuzimanje i dalju distribuciju.

“Poučak o nizovima: čitanka” je deo šireg projekta koji se bavi istraživanjem veza umetnost-politika-umetnost, i koji, osim književnog, ima i video, foto i deo koji se bavi umetničkim političkim performansom. Svi pomenuti segmenti biće obuhvaćeni zajedničkim sajtom na kojem će biti objavljen i zbornik ”Poučak o nizovima: čitanka”.

 

Podeli na:

facebook twitter