Muzički događaj 01. Sep 17. 22:00

Tagovi

Vasko + Žen + Auf Wiedersehen – UHO, GRLO, NOISE, 2. DAN

U okviru drugog dana Festivala samoorganizovanja u muzičkom delu programa koji nosi naziv UHO, GRLO, NOISE nastupiće muzičar Vasko Atanasoski iz Skoplja, kao i bendovi Žen iz Zagreba i Auf Wiedersehen iz Beograda.

—————————–

Vasko Atanasoski (vokal, gitara, sempler) peva ljubavne pesme!

Vasko Atanasoski, jedan od najaktivnijih muzičara na underground muzičkoj sceni u Makedoniji, član benda Bernays Propaganda i nekadašnjeg XAXAXA, pokretač inicijative Napravi Zaedno, organizator koncerata i turneja mladih makedonskih bendova, objavio je četiri solo EP-a: Reka, Canada via Mexico, Koga ljubovta e najdaleku, Koga te nema.

Na ovom nastupu na gitari će mu se pridružiti Ljupa Angelov, kompozitor, multiinstrumentalista i frontmen makedonskog rock benda The John.

—————————–

Žen je zagrebački četvoročlani audio-vizuelni sastav čiji se zvuk može opisati kao mešavina shoegazea i post-rocka, a čine ga: Eva Badanjak (gitara, vokali, sintevi), Sara Ercegović (bubnjevi, sintevi, vokali), Ivona Ivković (bas, sintevi, vokali) i Tanja Minarik (live vizualizacije).

Žen dekonstruiše rodne stereotipe, preskače i spaja granice zvučne i vizuelne umetnosti, priziva putovanja obojena dvoglasnim, a ponekad i troglasnim porukama kroz progresivnu simbiozu gitare, basa, bubnjeva i sintisajzera. Ako bismo pokušali žanrovski da odredimo šta to tačno Žen svira, najbliža definicija bi bila da sviraju kompleksni indie-rock sa mnogobrojnim stilskim i žanrovskim karakteristikama: od post-rocka, kraut-rocka, post-punka, shoegazea, math-rocka do dream popa i eksperimentalne elektronike.

 

 

Iza sebe imaju dva albuma I onda je sve počelo Jantarkao i brojne nastupe širom Evrope, dok se izdanje novog albuma planira na jesen ove godine. Od ove godine sarađuju i sa Moonlee records, a od nedavno se njihova muzika čuje i na legendarnoj radio stanici KEXP.

Žen nije samo bend, već samoodrživi kolektiv koji deluje po DIY principima: sve što mogu rade same, vođene krilaticom: “Napravi sam što možeš jer tad znaš da će se to i dogoditi”. Snimile su albume, sagradile vlastiti prostor za probe, izradile vizuelni identitet i pripadajuće im proizvode, umrežile se sa srodnim bendovima i postale deo nezavisne evropske rock scene.

Paralelno sa ovim, lansirale su DIY platformu „ŽivŽarŽur” za organizaciju srodnih i prijateljskih bendova koji dolaze u Zagreb. Ime platforme je nastalo skraćujući reči – život, žar, žurka. Platforma ŽivŽarŽur je zasnovana na prijateljstvu, podršci, poverenju i solidarnosti. Smeštaj je zagarantovan, kao i svirka, a ulaz na koncerte je besplatan. Na posetiocima je da procene koliko je dolazak na svirku zaista imao smisla tako što će dobrovoljno izdvojiti određenu sumu novca i donacijom pokazati koliko cene ono što su čuli i videli.

———————————————–

Auf Wiedersehen je beogradski rokenrol/elektro bend kojeg odlikuje minimalistički pristup muzici, uz repetitivni gruv, energiju i zvuk koji ne podleže nikakvim kompromisima i stereotipima. Pod uticajem različitih talasa, a da pri tom ne pripada ni jednom, zvuk benda se može okarakterisati kao garažni disko, elektro bluz ili “electro-no wave-disco punk”. Oslonac na gruvu i gitarski repetitivni rif, daju njihovoj muzici plesni karakter ostajanjem na energičnim rokenrol osnovama.

Žanrovski, svoju muziku Auf Wiedersehen određuje kao Kul Rok da Pop.

KUL – minimalistički pristup, elektronika, ritam mašine i sintisajzeri
ROK – garaža, pank, rokenrol, bluz
DA – uvek jasno i glasno
POP – sve pobrojano sa jakim gruvom

Bend je koncertno aktivan, svira u underground klubovima i na festivalima u čitavom regionu. Koncertno izvođenje je otvorenije forme, sa elementima improvizacije. Ukoliko vam se đuska, a da to nije ono uz šta uobičajeno đuskate, Auf Wiedersehen će zadovoljiti izvesne kriterijume nekompromisnosti i oslonca na gruvu koji vašim kolenima i kukovima u pokretu ulivaju izvesnu dozu autonomnosti.

Šest godina nakon nastanka, u junu 2016. godine, napokon su objavili debi album koji nosi ime benda. Osnovna težnja pri pravljenju albuma je bila da se uhvati energija sa koncerata. Čekanje se isplatilo, jer je rezultat fenomenalan: numere se valjaju u gruvu i ne dozvoljavaju vam da ostanete mirni dok ih slušate.

Album možete preslusati na njihovom youtube kanalu. 

Od svog nastanka, bend je promenio nekoliko postava i trenutno nastupaju kao duo koji čine Milan Jakonić i Vlada Dražić.

————————–

Ulaz je na donacije.

Doniraj i podrži scenu kojoj i sam_a pripadaš!

Donaciju vidimo kao jedan oblik participacije (nasuprot konzumerizmu, elitizmu i vladajućim ograničenjima u kapitalizmu) kojom se ističe solidarnost i podrška, briše granica između organizatora, izvođača i posetilaca i na taj način gradi održiva alternativa.

Ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas.

Podeli na:

facebook twitter