Tesla Zontag Energy and Light
Izložba, Muzički događaj, Predavanje 28. Jun 18. 20:00

Tagovi

Vladimir Zontag, Energy and Light

Strip, muzika i poezija Vladimir Zontaga!

20.00 Predavanje: Tesla – Tvorac i idejni arhitekta svetske radijske kulture

20.30 Otvaranje izložbe “Energy and Light”

21.00 Koncert Vladimira Zontaga (live acoustic acid rock)

 

Nikola Tesla u stripu je najpoznatiji strip Vladimira Zontaga. Izložba stripa pod nazivom Energy and Light prošla je kroz mnoge muzeje, rok klubove i više zemalja u regionu i Evropi. Pored stripa, Zontag je već duže prisutan na rock sceni regiona. Svirao je na nekoliko značajnih festivala, kao što su Leten rok festival (Makedonija), Exit Festival (Novi Sad), Belef festival (Beograd), Festival psihodelije (Beograd), itd. Objavio je nekoliko albuma sa najvišim muzičkim ocenama, a s njim su sarađivali vrlo cenjeni muzičari kao što su džez bubnjar Dušan Novakov, profesor džeza u Beču, Boško Stanojević (EKV, Kanda Kodža Nebojša), Vlada Funtek (Električni Orgazam, Partibrejkers), Mario Šeparović – Prag (Psihopolis, El Ray), itd.

Zontag peva, svira i komponuje. Njegovi tekstovi predstavljaju istinsku poeziju. Trenutno radi na svom kantautorskom izrazu gde se oseća snažan uticaj west coast pravca. U pitanju je acid rock, ali s obzirom na više štimova koje koristi, a koje niko na ovdašnjoj regionalnog sceni ne koristi, može se reći da je njegov izraz potpuno poseban.

Trenutno je na turneji po Austriji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i na svakom njegovom show programu Zontag drži mali edukativni čas iz istorije svetskog rokenrola. Kako niko ne može da objasni kako je nastao rokenrol, Zontag nudi jednostavan odgovor koji je pronašao u svom strip junaku Nikoli Tesli. Tesla je, naime, izmislio radio i prijavio patent za radio talase pre više od sto godina. Zamislio je umrežavanje planete  i to po prvi put u istoriji čovečanstva. Predvideo je rađanje svetske kulture putem radio talasa. I zaista, nakon prvog rata pojavio se džez kao radijska svetska kultura. Nakon drugog rata pojavila se nova svetska, globlana radijska kultura nazvana rokenrol.  Baš onako kako je Tesla sve zamislio kada se pojavio s patentom za radio talase.  Dakle, Tesla, thank you for rock and roll.

Strip možete videti na FB stranici:

https://www.facebook.com/Nikola-Tesla-Energy-Light-399274943437942/

Muziku možete čuti ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=_xDuPaL1tXs

https://www.youtube.com/watch?v=G1IvWNBkREE&list=PLjxvAByJUe1WSkzGvlIkIUCucOCSJtdAv

Sajt Vladimira Zontaga:

http://vladimirnedeljkovic.com/

Podeli na:

facebook twitter