Film 22. May 12. 19:00

Tagovi

Vožnja bicikla kao aktivizam

Vožnja bicikla je osvajanje novog javnog prostora. Grupna vožnja bicikla je neprofitan događaj, vožnja bicikla kao aktvizam, kao javni protest.

gosti događaja: kritična masa Novi Sad

Return of the Scorcher (1992)

Film aktiviste i bicikliste Teda Vajta kojim prikazuje kako je bicikl superiorniji u odnosu na automobil, istoriju pokreta biciklizma, vezu između feminizma i biciklizma, o zdravom životu i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju biciklisti u svetu. Videćete intervjue sa ljubiteljima dvotočkaša širom sveta i upoznati se sa različitim kulturama vozača. Jedan velikih značaja ovog filma je i poreklo imena masovnog pokreta “kritična masa”.

Who Owns The Streets/We Are Traffic (1999)

Još jedan dokumentarni film Teda Vajta o biciklizmu i biciklu kao prevoznom sredstvu. Film se bavi ranim periodom nastanka pokreta “kritina masa” koji se počeo održavati samo u san Francisku, koji je prerastao u spontani događaj širom sveta. Svakom meseca na stotine biciklista se provoza gradom kako bi popularizovali bicikl kao prevozno sredstvo i kao izbor zdravog način života.

Vožnja “critical mass” se događa u preko 300 gradova širom planete.
Društveni pokret “Kritična masa” nastao je spontano 1992. godine u San Francisku, kada je nekoliko vozača rešilo da organizuje mesečne vožnje biciklima po gradu. Pozive su napravili na kucaćoj mašini i rasturili ih po gradu, pa je prva vožnja krenula 25 septembra 1992. godine

+

Diskusija
Novosadska kritična masa

Podeli na:

facebook twitter