Promocija, Razgovor 15. Dec 16. 20:00

Tagovi

“Za’atar – Priče s Bliskog istoka”

Pozivamo vas na promociju knjige “Za’atar – Priče s Bliskog istoka” Hrvoja Ivančića. S Hrvojem Ivančićem će razgovarati Tihomir Stanišić.

IMG_3841 (1)

Ivan Sršen o knjizi:

“Hrvoje Ivančić prvi se put zatekao na Bliskom istoku prije dvanaestak godina vođen mladenačkom znatiželjom ali i aristotelovskom željom za znanjem. Ovaj mladi putopisac svjesno je zakoračio u nepoznato prihvaćajući život kao otvorenu knjigu i jednako promatrajući izazov prelaska ulice u svome rodnom Zaboku kao i vožnju neblindiranim transporterom od Damaska do Homsa.
Ivančićeve priče grade napetost iz dvije perspektive: jedna predstavlja gotovo luđačku smjelosti pojedinih protagonista — zapadnih novinara i drugih putnika namjernika u sve nemirniji Levant – da iz sigurne zavjetrine ustaljene rutine iskorače u zavodljivu opasnost; druga je obojena stoičkom izmirenošću onih drugih — stanovnika upravo tog Levanta kao jezgre straha današnjega zapada — s neminovnom destrukcijom i stradanjem, ali uz istovremeni stameni otpor ontološkom zlu i vrtlogu ludila koji ih je već odavna usisao mimo njihove volje i znanja.
Ivančić u zbirci “Za’atar” teži svojevrsnoj dharmi svjetskog lutalice — ali ne u mirnim šumama sjeverne Kalifornije poput Kerouacovih beatnika, nego u usijanoj sirijskoj i jordanskoj pustinji u čijoj je dnevnoj fatamorgani nemoguće razlučiti Drugoga od samoga sebe.
Ivančićeve kratke priče, ponekad u formi crtica ili putopisnih bilješki, variraju strukturom od groteske do trilera, ali pritom u ravnomjernom ritmu upozoravaju čitatelja na krhkost svih interpretacija povijesnih događaja na Bliskom istoku i težinu jednom proživljenog, osobnog iskustva mržnje i ratnih razaranja.”

Biografija:

002 100 px

Hrvoje Ivančić rođen je 1983. u Zaboku. U rodnom gradu završava osnovnu školu i gimnaziju, a zatim studira istoriju u Zagrebu. Tokom studija započinje s putovanjima i objavljuje prve tekstove u domaćoj štampi.

Putuje Bliskim istokom, Afrikom i Azijom. Reportaže i putopise piše iz Ugande, Konga, Južnog Sudana, Indije, Pakistana te iz ratom opustošene Sirije. Trenutno objavljuje u nedeljnicima Globus i Novosti te portalu H-alter, a povremeno sarađuje i s TV kućama.

Autor je putopisnog serijala „Put u Kathmandu“ i reportaža iz Sirije te dokumentarnog filma iz Ugande s temom fair trade sastava pod nazivom „Perlica po perlica“.

Piše putopise, fikciju i kratke priče.

Održao je na stotine predavanja s geopolitčkim, istorijskim i antropološkim predznakom u bibliotekama širom Hrvatske. Kao gost predavač pojavljivao se na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, Filozofskim fakultetima u Zagrebu, Zadru i Rijeci.

Gostovao je u književnim klubovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Za putopis Dunavski blues dobio je književnu nagradu Rikard Jorgovanić. Napisao je i roman “Samsara – put na Istok”. “Za’atar” mu je treća knjiga, a bavi se malim čovekom u vrtlogu Velike igre na Bliskom istoku.

Od 2015. član je Hrvatskog društva pisaca.

Više o autoru možete saznati na www.hrvojeivancic.hr

Podeli na:

facebook twitter