Autor nije prisutan: Školokrečina Nenada Veličkovića

Ovonedeljna emisija “Autor nije prisutan” je posvećena knjizi koja nosi naziv “Školokrečina” autora Nenada Veličkovića. Knjiga nosi podnaslov “Nacionalizam u bošnjačkim, srpskim i hrvatskim čitankama”, iz edicije “Lektira narodu”, a izdavači su Mas Media Sarajevo i Fond za otvoreno društvo BiH. Knjiga je nastala nakon upoređivanja čitanki za osnovne i srednje škole sva tri konstitutivna naroda u BiH, sa delovima iz udžbenika prenesenim onakvim kakvi zapravo jesu, a priče su umnogome inspirisane Viktorom Ivančićem i njegovim, sad već čuvenim likom, Robijem K.

Književnost se u ovoj knjizi razotkriva kao jedan moćan oblik indoktrinacije, jer sve što nacija vidi kao element svog određenja pokriveno je književnošću, a to su: jezik, tradicija, simboli, teritorija, istorija, mitovi i religija. U tom smislu književnost prednjači u odnosu na druge umetnosti, ali i na druge nastavne predmete, jer ima na neki način povlašćeno mesto u obrazovnom sistemu, i zbog broja nastavnih sati, zbog tretmana na prijemnim ispitima, kao i zbog samog imenovanja škola.

“Školokrečina” takođe obrađuje i brojne fenomene, karakteristične za BiH, kao što su dve škole pod jednim krovom, ali i sam sistem odabira udžbenika, koji su krajnje problematični i koji se umnogome razlikuju, u zavisnosti od toga o kom delu ove države pričamo. Osim već pomenutih sveprisutnih temelja svake nacije, kroz kratke priče u ovoj knjizi možemo videti i kako se rodni stereotipi i patrijarhat dodatno učvršćuju u društvu. U sadržaju čitanki moguće je, takođe, prepoznati i ključne tačke političkih programa svakog od tri bosanskohercegovačka konstitutivna nacionalizma.

Emisiju uređuje i odlomke čita Đorđe Majstorović, dok je za zvuk ponovo bio zadužen Aleksej Vislavski.