Sarajevske ruže

RUZA
Aktivizam, Film 05. Apr '13. 17:00 Ulaz: Free

Tagovi

Vojvođanski građanski centar i Omladinski centar CK13 povodom obeležavanja godišnjice početka opsade Sarajeva organizuju javnu projekciju filma Sarajevske ruže, u produkciji agencije SENSE. Film govori o tome kako su zbivanja tokom 44 mjesečne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine predstavljena i rekonstruisana na suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Pored građana Sarajeva koji su pred sudom opisali patnje i stradanja kroz koja su prošli, u filmu se pojavljuju i međunarodni sedoci, uključujući i ratne izveštače čije su reportaže iz Sarajeva pod opsadom prikazane u sudnici. U filmu posvećenom sarajevskim žrtvama, korišćeni su isključivo snimci Audio-vizuelne službe Tribunala, kao i arhivski snimci iz vremena opsade, uvedeni u dokaze na “sarajevskim suđenjima”.

*Sarajevska ruža je trag od eksplozije granate u betonu, kasnije ispunjen crvenom bojom.

Opsada Sarajeva, koja je trajala 1.425 dana, počela je kada je srpska vojska zauzela međunarodni aerodrom u naselju Ilidža 5. aprila 1992. godine, a završila se 29. februara 1996. godine, tri meseca pošto je potpisan Dejtonski sporazum. Predstavlja najdužu opsadu jednog glavnog grada u istoriji. Za vreme opsade na Sarajevo je dnevno u proseku palo vise od 300 granata I ispaljeno nebrojano snajperskih hitaca.

Za vreme opsade nije bilo normalnog snabdevanja strujom, vodom, hranom. Nije se moglo bezbedno izaći iz grada, niti ući u njega.

Za vreme opsade, ubijena je 11.541 osoba. Ubijeno je više od šest stotina dece.

Podeli na:

facebook twitter
iCal Import + Google Calendar
Događaj:
Sarajevske ruže
Početak:
05. Apr '13. 17:00
Kraj:
05. Apr '13. 19:00
Ulaz:
Free
« Lista događaja