Naša samouprava

Forum građana na temu “Kako se živi u komšiluku”

Forum grđana nov 2017

Javno o javnim stvarima

Dana 18. novembra organizovali smo prvi javni događaj u okviru projekta “Naša samouprava”, građanski forum na temu “Kako se živi u komšiluku”. Cilj foruma je bio da okupimo komšije iz MZ “Žitni trg”, i da javno pričamo o javnim stvarima, a to su uslovi života i reprodukcije u našem neposrednom okruženju.

Razlog sazivanja foruma u prostorijama Omladinskog centra CK13, a ne u mesnoj zajednici je dvostruk. Trenutno MZ “Žitni trg” ne raspolaže javnim prostorom, jer je dosadašnji prostor u Gajevoj ulici neuslovan za korišćenje i u procesu restitucije, zbog čega savet privremeno koristi prostorije MZ “Prva vojvođanksa brigada”, a po rečima predsednice i članice saveta, ne žele da organizuju javne događaje u drugoj mesnoj zajednici. Sa druge strane, Omladinski centar CK13 kao javni prostor može da posluži kao mesto susreta građana, baš kao što ga koriste razne organizacije, inicijative i pojedinci. Ali, i mnogo više od same prostorne podrške za okupljanje, želimo da radimo sa ljudima kroz razgovore i sprovođenja aktivnosti u komšiluku i delovanje prema jedinicama lokalne samouprave. Po principu komšije za komšije, smatramo da možemo podeliti naša iskustva u pregovorima sa gradskim upravama, a koje prositiče iz naše borbe za izvesniji rad nezavisnih udruženja u kulturi i isticanje interesa nezavisne scene na polju kulturne politike grada.

Činjenica da je forum okupio komšije koje se nisu videle duži vremenski period, a imaju iste probleme, i više je nego indikativna – komšije se ne okupljaju kako bi zajednički rešili zajedničke probleme. Radi se o komšijama iz ulice Lukijana Mušickog koji žive u dvorišnim stanovima, a koji podrazumeva deljenje dvorišta, kao i cenu utroška vode. Deleći ovaj zajednički životni prostor sa Romima koji usled nejednakih šansi u našem društvu žive pod primitvnim uslovima, bez vode i struje, komšije su pokazale bojazan za svoju imovinu, kao i netrpeljivost prema nehigijenskim uslovima njihovog života. Polazeći od toga da politizacija proizilazi iz promišljanja i načina bavljenjem uslova života i rada, ukazali smo da tzv. romski način života nije i njihova odluka, već da je on duboko uslovljen njihovim marginalnim položajem u našem društvu koji rezultira i marginalizovanim uslovima življenja. U pitanju je sistemski problem koji ne predviđa jednake šanse za uživanje osnovnih ljudskih prava kao što je pravo na sigurno i pristojno stanovanje. Osim toga, ukazalo se da i sve niži standard utiče na sve teže održavanje naših prostora prebivališta kao i plaćanja komunalnih troškova, pri čemu stanovanje sve više postaje teret i obaveza svih nas. Mišljenja smo da ovde nema mesta prejudiciranju “životnog stila” drugačijih, već insistiranju na tome da smo u problemu svi jednaki, a da nepostojanje socijalne politike i podrške države i organa samouprave i prepuštanje stanovanja tržištu ne zna za boju kože već samo za solventnost.

Na tom tragu, zakjlučak ovog foruma je da je neophodno obnoviti kontakt sa mesnom zajednicom povodom ovog problema i videti na koji način lokalna samouprava može izaći u susret teškom položaju Roma u ovoj ulici, ali i drugih komšija iz iste ulice koji usled finansijske nemoći ne mogu da pokriju račune za elementarne potrebe.