Glasilo

INVAZIJA SA ISTOKA u CK13: Borba za alternativnu muziku

Invasion from the east

U Omladinski centar CK13 5. februara 2016. godine doputovala je još jedna Invazija sa istoka (Invasion from the East), u okviru koje su nastupila tri domaća, i jedan bend iz Mađarske.

Principi kojima se vode inicijatori ove Invazije – Miner recordings, novosadski Ass Kicking Fest i CK13 – oponiraju standardima većine savremenih producentskih kuća, festivala i društvenih klubova. Za razliku od onih koji, koristeći muzičke događaje najpre kao sredstvo za sticanje novca, komercijalizuju muzičku umetnost, cilj organizatora Invazije sa istoka mogao bi se, u najširem smislu, okarakterisati kao potreba za redefinisanjem aktuelne alternativne scene. Upravo se ova manifestacija, od kad je prvi put, pre dve godine, održana u našoj zemlji, uspešno suprotstavlja, takozvanoj, mejnstrim kolotečini. Naime, kriterijumi na osnovu kojih se bendovi uvrštavaju u program ne zavise od toga koliko je njihov rad propraćen od strane medija i publike, niti od produktivnosti finansijskog grafikona; relevantni su kvalitet, te borba i istrajnost u negovanju pomenutog muzičkog fenomena, nazivanog još i andergraund.

Prva ovogodišnja Invazija počela je svirkom pank/rok sastava Madresi. Koristeći muzička i literarna sredstva karakteristična za pank kulturu, Zrenjaninci u svoju umetnost, direktno, ili pak prikriveno, pomoću ironije i satire, utiskuju duh aktuelnih društvenih zbivanja. Muziciranje benda, koje se kreće od umerenijeg rok zvuka do bučnijih pank pesama, jednostavnijeg harmonsko-melodijskog i formalnog sklopa, zajedno sa tekstovima, najčešće prožetim kritikom svakodnevice, čini celinu skromnih tehničkih dometa, ali sa veoma ubedljivom porukom.

Nakon tridesetominutne svirke Madresa na scenu je stupio čest učesnik pomenutog festivala – beogradski metal sastav Trigger. Ovaj bend izdvaja se po bogato razvijenoj melodičnosti u tehnički zahtevnim gitarskim solažama, i specifičnom, prodornom ženskom altu. Čvrstim, agresivnim muziciranjem oni izražavaju poetski sadržaj, u kom, veoma ozbiljnim i emotivnim pristupom, ističu probleme urbanog društva. Osim autorskog rada, članovi Triggera na autentičan način ,,oživljavaju“ muziku koja je obeležila jugoslovensku rok scenu. Izvedene u njihovom maniru, u karakterističnom metal zvuku, na repertoaru beogradskog sastava našle su se obrade pesama Haustora i Džakarte.

U nastojanju da se promoviše razmena ideja i iskustava među muzičarima i njihovim poštovaocima kako sa domaće, tako i sa inostrane scene, događaj je obogatio nastup benda Let the Cigar Die iz mađarskog grada Tisakečke. Distorzirani zvuci gitara, virtuozne solo deonice i grub, dubok glas pevača, odlikuju stil ovog, ali i poslednjeg sastava koji se predstavio te večeri u CK13. Da ovakvi događaji dovode do saradnje među bendovima, dokazalo je to što se na bini pojavio pevač domaće grupe Northern Revival, koji je zajedno sa mađarskim kvartetom izveo numeru Lifer, američkog sastava Down. Nastupom Novosađana iz Northern Revival-a, koji su ,,doneli“ zvučne talase srodne muzici američkih hevi metal grupa, kao što su pomenuti Down, zatim ClutchGodsmackThe Sword, završen je ovaj muzički događaj.

Pomenutim bendovima ne nedostaju osobenosti kao što su energičnost, bunt i otpor u usvajanju muzičkih ,,trendova“, što alternativnu scenu čini održivom, i podsticanjem ovakvih bendovima omogućava se njen konstantan preporod. Zbog pobunjeničke snage koju poseduju i izražavaju kroz svoju muziku, oni se čine verodostojnim reprezentima ideja kojima se vode organizatori ovog festivala. U petak su slušaocima Invazije sa istoka četiri benda jasno poručila da ,,rokenrol nije mrtav, a kamoli pank!“ (Madresi: naziv pesmesa albuma Odvedi me odavde)
Ne odstupajući od svojih principa, Omladinski centar CK13 nastavlja u istom duhu. Tokom ovog meseca ljubitelje tvrđeg zvuka očekuje još nekolicina sličnih događaja. Priliku da se predstave novosadskoj publici će već u utorak dobiti sastavi CorbillardKing Medicine i Against the Odds.

Napisala: Jovana Ibrajter