Aktuelno

Novosadske feminističke organizacije i incijative ujedinile snage

Feminist

Više od 30 novosadskih feminističkih i srodnih inicijativa, kao i pojedinci koje se bave ženskim pitanjima, ujedinili su se u široku koaliciju, radi zajedničkog delovanja, razmene znanja i iskustava, kao i zbog jačeg i odlučnijeg rada na poboljšanju položaja žena u Vojvodini i Srbiji.

Kako su naveli u saopštenju nakon sastanka na kojem je osnovana ova neformalna mreža, poboljšanje položaja žena u društvu doprineće i poboljšanju života čitavog društva.

Udruživanje će doneti kontinuiranu razmenu informacija, podrške, znanja i mogućnosti, ali će organizacije zajednički raditi i na praćenju opšteg stanja u društvu kada se radi o položaju žena, i organizovati blagovremene akcije u lokalnim i drugim zajednicama koji se tiču pozicije žena.

Organizacije su najavile da će u narednim danima započeti i rad na osmišljavanju projekata i razmatranje strategija vezanih za organizovanje u, kako su naveli, preko potreban zajednički ženski prostor.

„Potreba za intenzivnijom međusobnom podrškom pokazala se kao elementarna, ali je poslužila i kao podsećanje na postojeću, svakodnevnu žensku solidarnost, i kao poziv na jačanje jedinstva među ženama uopšte“, rečeno je na sastanku.

Organizacije su podsetile na često nepoštovanje zakona iz oblasti zaštite žena i dece od svih vrsta nasilja, lošije plaćen ženski rad, kao i neregulisani socijalni status, zdravstvenu zaštitu, pa i loše uređenu kontrolu nad načinom na koji mediji izveštavaju o nasilju nad ženama i decom.

Među organizacijama koje su pokrenule ovu inicijativu su SOS Novi Sad, Iz Kruga Vojvodina, Irida, Centar za ženske studije „Mileva Marić Ajnštajn“, „Grupa Izađi“, Združena akcija Krov nad glavom, Centar Srce, Kolektiv Pokretnica, Savez feminističkih organizacija „(Re)konekcija“, Inicijativa „Cracker“, i drugi.

U svim ovim inicijativama većina akterki su žene ili su u pitanju potpuno ženski kolektivi. Većina njih rade duže od deset ili dvadeset godina, a opstale su uprkos teškim finansijskim uslovima i lošim ili nikakvim infrastrukturnim uslovima.

„Pored svih razlika koje među nama postoje, odluka o udruživanju doneta je na osnovu poštovanja i interesa za teme i pitanja kojima se bavimo, koje su nam kao pojedinačnim osobama dobro poznate, i koje su u samom centru društvenog života danas. Poboljšanje položaja žena, naravno, tiče se poboljšanja života čitavog društva“, stoji u saopštenju nakon prvog sastanka incijative.

Izvor: Danas