Aktuelno

Pamtimo da se ne ponovi

Danas se navršava 27 godina od kako je 20 putnika voza na relaciji Beograd – Bar kidnapovano na stanici Štrpci, a zatim svirepo maltretirano i ubijeno. Za posmrtnim ostacima njih 15 se i dalje traga.

Vojvođanski građanski centar i Omladinski centar CK 13 pozivaju institucije Republike Srbije da se aktivno posvete pronalaženju posmrtnih ostataka naših sugrađana, kao i procesuiranju aktera i nalogodavaca odgovornih za ovaj zločin. Pozivamo i druge organizacije civilnog društva u Vojvodini i Srbiji da nam se pridruže u ovom zahtevu i uzmu učešće u kazivanju istine o zločinima počinjenim tokom devedesetih godina jer se jedino na taj način može stati na put revizionizmu i negaciji koji su svakog dana sve jači.

U voz su se u Beogradu, između ostalih, ukrcali i Esad Kapetanović (19), Ilijaz Ličina (43), Fehim Bakija (43), Šećo Softić (48) Rifet Husović (26), Ismet Babačić (30), Hail Zupčević (49), Adem Alomerović (59), Rasim Ćorić (40), Fikret Memetović (40), Favzija Zeković (54), Nijazim Kajević (30), Muhedin Hanić (27), Safet Preljević (22), Džafer Topuzović (55), Jusuf Rastoder (45), Zvezdan Zuličić (23), Tomo Buzov (63) i najmlađi među njima, šesnaestogodišnji Sead Đečević. Voz je zaustavljen na stanici Štrpci, a pripadnici paravojne formacije Osvetnici predvođeni Milanom Lukićem izveli su žrtve, a kasnije ih mučili i ubili u blizini Višegradske Banje.

Milan Lukić pravosnažno je osuđen za ratne zločine u Višegradu na doživotnu zatvorsku kaznu pred Tribunalom za ratne zločine u Hagu, 2012. godine. Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić koji je priznao krivicu. Osuđeni su na zatvorske kazne od 15 i 5 godina. Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, dok se pred sudom u Beogradu za zločin počinjen u Štrpcima vodi postupak protiv pet osoba.

Dvadeset sedam godina nakon zločina, porodice žrtava ne mogu da ostvare status civilnih žrtava rata, niti znaju kompletnu istinu o stradanju svojih najbližih.


Solidarno sa porodicama žrtava

Vojvođanski građanski centar i Omladinski centar CK13