Amila cover

“Izvedeni iz kičmi” Amile Kahrović-Posavljak

16/12/2020
18:00 - 19:00


Pozivamo vas na online promociju romana “Izvedeni iz kičmi” Amile Kahrović-Posavljak.

Promocija će se održati sledeće srede, 16. decembra od 18 časova. Prenos ćete moći da pratite preko FB stranice Crne kuće, kao i da postavljate pitanja. Sa Amilom će razgovarati Đorđe Majstorović, urednik književnog programa Omladinskog centra CK13.

Amila Kahrović Posavljak rođena je 1984. godine u Sarajevu, gde se i školovala i stekla zvanje magistrice književno-istorijskih nauka. Objavljivala je naučne radove i bavila se političkim novinarstvom, a nakon što je njena prva zbirka pesama „Koščice“ osvojila regionalnu nagradu „Mak Dizdar“ (2016), napušta sve i potpuno se posvećuje književnosti. Njen roman prvenac „Smrtova djeca“, prvi put objavljen 2017. godine, dobio je nagradu Excellence in Literature u Sjedinjenim Američkim Državama. “Izvedeni iz kičmi” je njen drugi roman, a oba dosadašnja su objavljena u izdavačkim kućama Buybook (BiH) i Književna radionica Rašić (Srbija).

”Njen prvi roman „Smrtova djeca“ zasluženo je privukao pažnju čitalaca i kritike, najavljujući pojavu još jednog značajnog pisca u savremenoj književnosti Bosne i Herecegovine, pisca koji će biti prihvaćen i čitan i u drugim sredinama, na jezicima koje svi razumemo. Amila Kahrović-Posavljak uspešno dočarava probuđena osećanja dvoje mladih u njihovim ispovestima, razotkriva njihovu intimu, a uz sudbinsko prisustvo porodičnog i socijalnog okruženja u kojem žive i kreću se. To je svet utonuo u besprektivnost, sumornost, turoban, ograničen svet zatvoren i nedostupan za sve promene uvek spreman da surovo kazni one koji pokušavaju da iz njega izađu. „Izvedeni iz kičmi“ je novo zaokruženo delo autora koji i ovim romanom, ljubavnom pričom u ambijentu devastiranog poratnog Sarajeva, potvrđuje nesumnjivu darovitost i zasluženo, zapaženo mesto u savremenoj bosansko hercegovačkoj književnosti.” – Filip David.

——————————

Književni program CK13 se realizuje uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada – Kancelarije za mlade, kao i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.