LanaB

Lana Bastašić, “Mliječni zubi” (online promocija)

21/01/2021
19:00 - 20:00


Pozivamo vas na online promociju zbirke priča “Mliječni zubi” Lane Bastašić.

Promocija će se održati u četvrtak, 21. januara od 19 časova. Prenos ćete moći da pratite preko FB stranice Crne kuće, kao i da postavljate pitanja. Sa Lanom će razgovarati Đorđe Majstorović, urednik književnog programa Omladinskog centra CK13.

Nova knjiga Lane Bastašić pod nazivom “Mliječni zubi” objavljena je krajem prošle godine u izdavačkoj kući “Booka”. Ova zbirka se sastoji od 12 kratkih priča u kojima se kao glavni protagonisti pojavljuju deca različitih uzrasta, kroz koje se progovara o svakodnevnom porodičnom životu koji je ispunjen nasiljem, tajnama, stidom i drugim problemima odrastanja.

„Centralna tema ove majstorski napisane, stilski besprijekorne i krajnje dirljive zbirke jest djetinjstvo. Možda bi zbog toga netko očekivao nježniju ili čak sentimentalnu knjigu, ali priče u ovoj zbirci su brutalne, onoliko koliko je brutalno odrastanje u duboko trulom društvu koje stoji nasuprot nevinosti osjetljivog i pronicljivog djeteta. Kao što je i očekivano, Lana Bastašić ponovo dokazuje da je jedna od vodećih prozaista u regiji.“ – Rumena Bužarovska.

Lana Bastašić (Zagreb, 1986) objavila je zbirke kratkih priča “Trajni pigmenti” (2010) i “Vatrometi” (2013), knjigu priča za decu “Nastja crta sunce” (2015) i zbirku poezije “Naivni triptih o Bosni i umiranju” (2014). Njen prvi roman, “Uhvati zeca”, osvojio je Evropsku nagradu za književnost 2020. godine. Roman je uvršten u najuži izbor za NIN-ovu nagradu i prevodi se na trinaest jezika. Dobila je nekoliko nagrada za kratku priču (između ostalih, Zija Dizdarević, Ulaznica i Karver: Odakle zovem), dve nagrade za poeziju (Targa UNESCO u Trstu i Dani poezije u Zaječaru), i nagradu za neobjavljenu dramu (Kamerni teatar 55 u Sarajevu). Priče su joj objavljene u Poljima, Sarajevskim sveskama, Povelji, Fantomu slobode i drugim regionalnim časopisima. Uvrštena je u nekoliko regionalnih antologija kratke priče, uključujući Pucanja i Pristojan život.