Svakodnevno je političko USA

Neizvesnost demokratije (online tribina)

24/02/2021
18:00 - 19:30


Online tribina “Neizvesnost demokratije” održaće se u sredu, 24. februara od 18h. Razgovor ćete moći da pratite, kao i da postavljate pitanja, preko naše fejsbuk stranice.

Tribinu posvećujemo pitanju demokratije, a s obzirom na nedavna dešavanja u SAD koja na znakovit način ukazuju na inheretnu neizvesnost demokratije.

Od inauguracije Donalda Trampa pa sve do završetka njegovog predsedničkog mandata, SAD su se suočavale sa nedvosmislenim urušavanjem demokratskih vrednosti i uređenja koje je dovelo do otvorenog poistovećivanja “zemlje slobodnih” sa autoritarnim režimom.

Jednako značajnim pitanjem smatramo na koji način je “trampizam” uticao na demokratski potencijal ljudi u zemlji koju inače karakteriše rasna, verska i ekonosmko-socijalna podeljenost. U tom smislu, cilj tribine je da ukaže da demokratija ne može da opstane bez svakodnevnog iskustva demokratije, što bi podrazumevalo vladavinu prava, jednakost svih, transparentnost, javnost i smenjivost vlasti, i razvijanje kritičnosti kroz deliberaciju i slobodno informisanje.

Konačno, budući da živimo u jednom svetu, odjeci dešavanja u SAD stižu i do nas, tako da je ovo ujedno prilika da razgovaramo i o stanju demokratije u našem kontekstu.

Sagovornici:
Svetlana Slapšak, antroplološkinja, spisateljica (Ljubljana)
Nebojša Vladisavljević, profesor na Fakultetu političkih nauka (Beograd)
Rastislav Dinić, kolumnista Peščanika i docent na Filozofskom fakultetu (Niš)

Moderator: Ozren Lazić

—————-
Ovaj događaj se realizuje u okviru projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija