Kompas-Patrija-knjiga

Promocija knjige ,,Naše priče su vaš Kompas”

10/03/2021
18:00 - 19:30


U sredu, 10. marta od 18h, u Crnoj kući će biti održana promocija knjige pod naslovom “Naše priče su vaš Kompas” u izdanju Udruženja građana “Patrija”.

Autori knjige su korisnici psihijatrijskih usluga, članovi Kluba “Kompas”, koji su hrabro odlučili da svoja iskustva zabeleže i podele sa vama – zainteresovanim strancima.

Knjigu ćete moći da kupite na samom događaju po ceni od 500 dinara, a sav prihod od prodaje knjige namenjen je autorima.

Takođe, promociju ćete moći da pratite uživo i na FB stranici Udruženja “Patrija“.

O knjizi će govoriti:

Vojana Obradović – urednica knjige, psihološkinja i studentkinja doktorskih studija psihologije. Zaposlena je na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kao istraživač pripravnik i izvršna je direktorka udruženja MentalHub. Poseduje veliko volontersko iskustvo u radu sa osobama koje imaju psihosocijalne poteškoće i u praktičnom radu se bavi pružanjem podrške marginalizovanim grupama i sprovođenjem projekata koji se tiču unapređenja kvaliteta života ove populacije.

Prof. dr Vesna Gavrilov-Jerković – autorka predgovora; redovna je profesorka na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu gde predaje na predmetima iz oblasti psihodijagnostike i psihoterapije na osnovnim, master i doktorskim studijama. Posebno je zainteresovana za primenu psiholoških i socijalnih modela u oblasti mentalnog zdravlja i za unapređenje institucionalne i vaninstitucionalne brige i zaštite ljudi sa kompleksnim psihosocijalnim poteškoćama i problemima. Edukator je i supervizor udruženja MentalHub.

Đorđe Majstorović – bavi se pisanjem poslednjih 15 godina. Njegove priče su zastupljene u brojnim regionalnim književnim zbornicima i na internet portalima. Objavio je zbirku priča “Ulica izgubljenih reči” 2017. godine. Aktivan je u književnosti i putem radionica kreativnog pisanja koje vodi u okviru Omladinskog centra CK13, gde radi kao urednik književnog programa i PR.

Voditeljka promocije će biti Dragana Nešin, psihološkinja i stručna saradnica Udruženja “Patrija”. U okviru svog volonterskog iskustva koje uključuje rad sa marginalizovanim grupama, pretežno osobama sa poteškoćama u psihosocijlanom funkcionisanju, najviše je zainteresovana za pružanje individualne psihološke podrške. Uključena je u stvaranje programa inkluzije marginalizivanih i mobilizacije građana za izgradnju ravnopravnije zajednice i jednakih mogućnosti za sve.

Više o knjizi (iz predgovora):

“Monografija koja se nalazi pred vama je upravo takva jedna pričaonica. U njoj se nalaze ispovesti nekoliko hrabrih osoba koje su odlučile da svoje priče zabeleže i podele sa zainteresovanim strancima. To su nekad obične, a nekad potresne i teške, ali uvek ljudske priče o neobičnim iskustvima i pokušajima da se uobičajenim sredstvima razumeju ta neobična iskustva; o slomu razumevanja, ali i o nadi da će napor koji čine da postanu ponovo glavni glumci u svom životu rezultirati smislenom budućnošću. U ovim pričama svedočimo kako i najbizarniji doživljaji postaju bliski i razumljivi kad su ispričani u prvom licu i kad iza njih ne stoji dijagnoza, nego realna osoba i kako, i pored spoljašnje fragmentacije, svaka priča ima tako jasnu unutrašnju logiku.
Ispričane priče predstavljaju jedinstvenu spoznaju autora o tome kako su razumeli svoje iskustvo i kako su razumeli svet kao mesto u kojem se moglo dogoditi takvo iskustvo. One su i opomena i nada.”

Knjiga “Naše priče su vaš Kompas” nastala je u okviru istoimenog projekta Udruženja “Patrija” koji je podržan od strane Trag fondacije, u okviru programa Aktivne zajednice.

O Klubu “Kompas” i Udruženju “Patrija”:

Klub “Kompas” osnovalo je Udruženje građana “Patrija” početkom 2019. godine u saradnji sa studentima psihologije i stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja. Naša osnovna ideja temelji se na principima osnaživanja osoba sa psihosocijalnim poteškoćama za što samostalniji i aktivniji život u zajednici. Trenutno klub posećuje 37 članova, a volonterski tim, pored pružanja podrške kroz različite grupne i individualne aktivnosti, zalaže se za uključivanje drugih relevantnih institucija i celokupnog društva u rešavanje problema ove populacije.